«‎Становище журналісток та інших працівниць медіа в Україні. З урахуванням досвіду після 24 лютого 2022 року»
«‎Становище журналісток та інших працівниць медіа в Україні. З урахуванням досвіду після 24 лютого 2022 року»

«‎Становище журналісток та інших працівниць медіа в Україні. З урахуванням досвіду після 24 лютого 2022 року»

Дослідження стало можливим завдяки підтримки Українського Жіночого Фонду. Відповідальність за зміст інформації несуть авторки.

В листопаді 2022 року ГО «Жінки в медіа» за підтримки Українського Жіночого Фонду презентували дослідження «Становище журналісток та інших працівниць медіа в Україні».

Дослідження проводилося з метою з’ясувати становище журналісток та інших працівниць медіа в Україні, зокрема після збройної агресії Росії проти України 24 лютого 2022 року, акцентуючи на специфічних викликах, що постають перед жінками під час виконання журналістської роботи.

Це одна з перших ґрунтовних спроб в Україні виміряти гендерний аспект роботи українських медіа не лише у площині контенту, а й з позиції організації роботи редакцій, ставлення медійниць до гендерних питань, впровадження формальних та неформальних політик і практик рівності у колективах, досвідів дискримінації чи насильства, скерованих на працівниць медіа.

Дослідження складалося з двох компонентів: онлайн-опитування, що поширювалося від журналістки до журналістки, усього було опитано 169 працівниць медіагалузі, а також проведено 15 глибинних інтерв’ю з медійницями. Зокрема, Тетяною Трощинською, Дариною Шевченко, Настею Станко, Мариною Сингаївською, Іриною Славінською, Ангеліною Карякіною, Анною Сердюк, Оленою Дворцовою, Оксаною Павленко, Інною Вареницею, Іриною Сампан, Анною Хаєцькою, Ельвіною Сейтбулаєвою, Юлією Кирієнко, Анжелою Бубеляк.

«Тема гендерної рівності в медіа не втрачає своєї актуальності під час війни. Ба більше, це той ціннісний орієнтир, який відрізняє нашу риторику від наративів російської пропаганди та наближає Україну до європейських стандартів, а значить і нашу перемогу над ворогом», — цитує «Укрінформ» Лізу Кузьменко, голову ГО «Жінки в медіа» та членкиню Комісії з журналістської етики, співавторку дослідження.

«Дослідження має на меті показати різні досвіди українських медійниць, сприяти політикам рівності, порозумінню у спільноті та діалогу щодо вирішення проблемних моментів», — переконана Зоя Красовська, аналітикиня Львівського медіафоруму, членкиня ГО «Жінки в медіа», співавторка дослідження.

Докладні результати дослідження читайте у презентації нижче.

Колаж: Жінки в медіа

Теги по теме
российская агрессия Журналисты
Источник материала
Поделиться сюжетом