Звільнення трьох суддів КСУ: G7 закликали реформувати суд
Звільнення трьох суддів КСУ: G7 закликали реформувати суд

Звільнення трьох суддів КСУ: G7 закликали реформувати суд

Посли семи демократичних та найбільш економічно розвинених країн світу G7 прокоментували відставку трьох суддів Конституційного суду України, які були призначені за квотою Верховної Ради.

Свою реакцію представники Групи семи оприлюднили у Twitter.

— G7 взяли до уваги відставку трьох суддів КСУ.

Для призначень на посаду судді необхідне прийняття нового порядку відбору.

Важливо, щоб законопроєкт 7662 передбачав значуще залучення незалежних експертів, зокрема, право вирішального голосу, – йдеться у повідомленні.

Проєкт закону №7662, який був ухвалений Верховною Радою у вересні, передбачає запровадження конкурсів на посади суддів Конституційного суду України.

Реформа КСУ обговорюється вже кілька років після рішення про Конституційного суду щодо скасування відповідальності за недостовірне декларування.

Втім, досі значних успіхів у реформуванні не з’явилось, а серед необхідних умов запровадження змін у функціонування КСУ необхідні якісні механізми для вдосконалення процедури відбору суддів Конституційного суду та недопущення впливу у його діяльність.

Оскільки Україна у червні 2022 року отримала статус кандидата в Європейському Союзі, Єврокомісією, виконавчим органом ЄС, було надано сім рекомендацій для Києва.

З боку президента та Верховної Ради були взяті зобов’язання щодо реалізації усіх рекомендацій ЄК.

Однією з таких рекомендацій є саме реформування Конституційного суду України.

8 грудня Конституційний суд України на спецзасіданні підтримав відставку трьох суддів – Ігоря Сліденка, Ірини Завгородньої та Сергія Саса.

Судді вирішили звільнитись через зрив пленарного засідання з обрання голови КСУ.

Сліденко, Завгородня та Сас були призначені за квотою Верховної Ради, тому нардепам доведеться нових суддів Конституційного суду.

Экс-глава Конституционного суда Тупицкий объявлен в международный розыск.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны