20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Українські кардіохірурги зарекомендували себе у світі так, що навіть попри війну, до них їдуть оперуватись іноземці
Українські кардіохірурги зарекомендували себе у світі так, що навіть попри війну, до них їдуть оперуватись іноземці

Українські кардіохірурги зарекомендували себе у світі так, що навіть попри війну, до них їдуть оперуватись іноземці

Люди з-за кордону попри війну та відсутність авіасполучення безальтернативно обирають для лікування саме Україну.

Іноземці дістаються різними видами транспорту й по кілька діб, щоб отримати медичну допомогу в українських лікарнях. Зокрема, ті, хто мають вади серця, йдеться в ТСН. 

У Клініці для дорослих Центру дитячої кардіології та кардіохірургуії за останні 3 тижні вже прооперували шестеро таких пацієнтів.  

За годину до операції іноземка Мара не знаходить собі місця. Вона боїться, що операція знову може зірватися, як одного разу вже було в її рідному Казахстані. “У мене на батьківщині її скасували, мене просто з лікарні вигнали і все”, - пригадує вона. 

Дівчині - 25 років і у неї вроджена вада серця, але про це дізналася лише влітку. Загострення хвороби почалося після того, як Мара перехворіла на коронавірус. “Я промисловий альпініст, у минулому – пілот легкого літального апарату. Були постійні перевірки щодо здоров'я і ніколи нічого не виявляли”, - розповідає вона.   

У Казахстані дівчина обійшла 5 лікарень і у жодній, як з'ясувалося згодом, їй не поставили правильний діагноз. Тоді почала шукати лікарню за межами своєї країни. Серед варіантів була й Україна, бо сюди вона приїжджала й раніше. “Я поговорила із лікарем, він мені дуже сподобався, дуже конкретно пояснив, докладно. Сказав: “Нічого страшного, все добре, типова операція, ти житимеш”. І все, я подумала, я сюди їду”, - розповідає вона.  

Минулого року в Клініці для дорослих Центру дитячої кардіології та кардіохірургії прооперували понад чотири десятки пацієнтів із-за кордону. Більшість із Ближнього Сходу - громадяни Казахстану, Узбекистину, Таджикистану, Молдови. Оперували американців, англійців та канадців, які живуть і працюють в Україні. З початком повномасштабного вторгнення потік іноземців зупинився, але за останні три тижні Мара - уже шоста прооперована пацієнтка з-за кордону. 

“Наш центр у світі вже доволі визнаний із вроджених вад серця. Про наш центр дійсно знають у всьому світі, бо результати нашого центру і кількість та види тих операцій, які ми виконуємо в нашому центрі, ті результати, які ми показуємо, про них знають дуже багато людей”, - зазначає завідувач відділення мінінвазивної кардіохірургії та транскатетерних процедур Гліб Ємець. 

Таких операцій, наприклад, не роблять у Східній Європі. Приваблює Україна іноземців й цінами та відсутністю складної бюрократії. Отже, кажуть, витрачають менше грошей і часу і отримують медичну допомогу на високому рівні. Пацієнти, які наважуються зараз їхати до України, розуміють наскільки це небезпечно. Це й ризик потрапити під ракетний обстріл, і можливий блекаут та відповідно перенесення операції в разі відімкнення світла.  “Ми тягли, від лютого все відкладали, відкладали, але зараз уже важко відкладати і ми вирішили: як буде”, - каже Марія Василівна, яка приїхала до Києва з Кишинева. 

Разом із нею приїхали чоловік, дочка, зять та онук, якого коли саме тут лікарі врятували. “Ми добиралися трохи складно, але дуже хотіли сюди потрапити. У 2007 році у нас народився онучок, який мав безліч вад серця, у Кишиневі нам відмовили. Тобто такі операції не робили. Ми приїхали сюди, нас тут прооперували. Зараз, Слава Богу, хлопчику 14 років, він здоровий, бігає, грає”, - розповідає жінка. 

Він щороку мусить приїжджати до Києва на обстеження, а разом із ним цьогоріч перевірити серце й провести операцію - треба й Марії Василівні. Про пошуки альтернативи й мови не було, бо саме українські кардіохірурги вже півтора десятка років - для них незамінні фахівці. 

Читайте також:

Вчителі у "Пунктах незламності" навчають не лише учнів, але і всіх присутніх

“Кров” для економіки: бізнес отримує унікальні кредити на розвиток, яких не було до війни

На Харківщині артилеристи знищили позиції ворога і відтіснили його війська ближче до кордону

Источник материала
Поделиться сюжетом