Фільм «Залізні метелики» про трагедію МН17 покажуть на Берлінале
Фільм «Залізні метелики» про трагедію МН17 покажуть на Берлінале

Фільм «Залізні метелики» про трагедію МН17 покажуть на Берлінале

Стрічку демонструватимуть у секції «Панорама». Фестиваль триватиме з 16 до 26 лютого.

Фільм «Залізні метелики» режисера Романа Любого про трагедію МН17 покажуть на Берлінале. Стрічку демонструватимуть у секції «Панорама», повідомляють на сайті фестивалю.

Берлінале триватиме з 16 до 26 лютого 2023 року.

«Улітку 2014 року соняшникові поля та вугільні шахти на сході України перетворюються на місце злочину площею 12 квадратних кілометрів. Багатошарове розслідування збиття рейсу MH17, під час якого в тілі пілота знайшли шрапнель у формі метелика, свідчить про причетність держави до воєнного злочину, який залишається безкарним», – йдеться в описі до фільму.

У фільмі поєднали архівні кадри, вирізки зі справ, фрагменти телеефірів, інтервʼю, документальні спостереження, анімацію, елементи перформансу й уривки розмов російських військових.

Фільм створило кінооб’єднання «Вавилон’13» у копродукції з TrimaFilm (Німеччина) та RBB/ARTE (Німеччина). Продюсери стрічки — Андрій Котляр, Володимир Тихий, Давід Лехмер, Ізабель Бертолон, Тріні Ґьотце.

«Вавилон’13» — незалежне об’єднання кінематографістів, що утворилося на початку Революції гідності. Під час повномасштабного вторгнення Росії кінематографісти об’єднання продовжили працювати та знімати війну. З 24 лютого вони випустили понад 100 коротких метрів, також зняті повні метри.

Фільм «Залізні метелики» увійшов також до міжнародної конкурсної програми кінофестивалю «Санденс».

У 2022 році на Берлінале український фільм Марини Ер Горбач «Клондайк» отримав приз екуменічного журі секції Panorama, а також приз глядацьких симпатій.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року проросійські бойовики, керуючи російським зенітним ракетним комплексом «Бук», збили пасажирський літак MH17 у небі над Донбасом. Внаслідок цього загинули 298 громадян різних країн. Слідство у справі збиття MH17 триває понад 8 років.

17 листопада 2022 року Окружний суд Гааги визнав громадян Росії Ігоря Гіркіна, Сергія Дубінського та громадянина України Леоніда Харченка винними у катастрофі рейсу MH17 та загибелі 298 людей.

 

Теги по теме
Кино украинское кино MH17
Источник материала
Поделиться сюжетом