Старі шпальти Погляду стали ялинкою з іграшками
Старі шпальти Погляду стали ялинкою з іграшками

Старі шпальти Погляду стали ялинкою з іграшками

Ця ідея – залучити студійців до створення речей декоративно-прикладного мистецтва із давно прочитаних номерів газети «Погляд» виникла у перші місяці війни. Однак дозрів задум саме зараз. Втілювати його допомагала своїм найменшим вихованцям талановита художниця-викладачка Олена Трубіна.

- Напередодні новорічних свят, реалізовуючи проєкт «Арттерапевтичні заняття для маленьких чернівчан» в студії «Дарина Арт», вирішили поєднати приємне з корисним і створити красиве: виготовити новорічні прикраси зі старих номерів газети «Погляд», - розповідає пані Олена. - З найменшими нашими відвідувачами ми зробили пухнасті паперові кулі з пофарбованої гуашшю газети. І цьогорічна ялинка, яку діти прикрашають власноруч намальованими іграшками - теж з газети. Нам здалося це завдання не лише екологічним, адже ми фактично займаємось апсайклінгом (вторинне використання матеріалів), а й символічним. Адже зараз в газеті багато пишуть про війну, а ми, наче трансформуємо ці болючі і хвилюючі новини у щось нове за змістом, що може дарувати позитивні емоції.

- Дітям було цікаво працювати з газетою і по-новому побачити її застосування?

- Так, дітям було дуже цікаво! Спочатку їх заінтригувала сама ідея, що можна щось зробити з газети. Потім вони дуже творчо створювали заготовки для аплікацій, розмальовуючи аркуші газети в різні кольори. І сама фактура газетного паперу більш м'яка й інакше себе поводить у роботі. Це справжній експеримент з новими техніками і незвичними матеріалами.

- А якщо абстрагуватися від новорічно-різвяної теми, то що ще можна виготовити з газетних шпальт нашим читачам зі своїми дітлахами?

- Дуже багато всього. Відома нам всім з дитинства техніка пап'є-маше - це просто нескінченний політ фантазії. За допомогою газети і розчину клею ПВА можна створити будь-яку об'ємну форму: від дрібного декору або прикрас, до стильних інтер'єрних світильників. Зі складного - плетіння із тонких смужок скручених газет різних кошиків, обрамлень для дзеркал і рамок для світлин. З простого і швидкого - паперові квіти, метелики. Все залежить від фантазії і натхнення.

- А як щодо техніки декупаж?

- І декупаж можна застосовувати. Загалом, газетний папір ідеальний для створення тла під розпис, якщо його ще зверху покрити основою - світлою фарбою. А ще можна робити папір: подрібнити газету, розмочити водою і додати ПВА, зробивши густий розчин. За бажанням додати фарбник і потім рівномірно викласти цю паперову суміш на сітки. Висушити і буде авторський папір.

Бажаємо читачам «Погляду» креативу і творчого натхнення!

Ольга ШУПЕНЯ

Теги по теме
Дети новости Черновцов
Источник материала
Поделиться сюжетом