У Києві затримали священника УПЦ МП через антиукраїнське листування з росіянами
У Києві затримали священника УПЦ МП через антиукраїнське листування з росіянами

У Києві затримали священника УПЦ МП через антиукраїнське листування з росіянами

У приватних діалогах священник називав українців «бендеровские рожи» і «вуйко з полонини», а Росію – «матушкою».

Прикордонники затримали на в'їзді до Києва священника УПЦ Московського патріархату, який підтримував контакти з росіянами. Про це повідомляє пресцентр Держприкордонслужби.

Священника затримали під час перевірки автобуса, який прямував до столиці з Харкова. Ієрей Харківської єпархії заявив прикордонникам, що їде до Києво-Печерської лаври. 

У телефоні священника виявили безліч російських номерів, листування з проросійським змістом та пропагандистські матеріали. Зокрема, у приватних діалогах служитель церкви зневажливо ставиться до українців, а Росію називає «матушкою».

Прикордонники опублікували декілька цитат з його листувань:

  • «…слыхал, что вы всей семьей выехали в матушку-Россию… Если это так, то, конечно, рад за вас!»;
  • «…не хочу ездить на эти собрания и смотреть на эти озлобленные бендеровские рожи»;
  • «…вуйко з полонини реплику дал, что когда начнут нас с колоколен сбрасывать, тогда мы угомонимся»;
  • «…вскоре бендеры нас всех тут съедят или сдадут куда надо».

Крім того, в одному з повідомлень священник пересилав пропагандистський текст про те, що «половина Європи та частина Азії отримали свою державність з рук саме цієї держави» – Росії, зокрема згадується Фінляндія, Литва, Латвія, Естонія, Польща, навіть Румунія.

Прикордонники затримали священника та передали компетентним органам для ухвалення щодо нього правового рішення.

Нагадаємо, 9 грудня Служба безпеки України оголосила про підозру ректору Почаївської духовної семінарії УПЦ МП. За даними слідства, архієпископ поширював через соцмережі дописи, якими принижував національну честь та гідність українців і сприяв розпалюванню релігійної ворожнечі та ненависті.

Останніми тижнями СБУ проводить обшуки на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Зокрема, на початку грудня у Харківській єпархії УПЦ МП виявили прокремлівську літературу, готівку і російські сухпайки. 16 підозрілих чоловіків працівники СБУ затримали на території Пустинно-Миколаївського скиту УПЦ МП в Чорнобильській зоні відчуження. 

2 грудня президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції проти 10 представників церкви. Вони співпрацюють з окупаційною владою та виправдовують російську агресію.

Напередодні РНБО доручила уряду внести на розгляд парламенту законопроєкт щодо унеможливлення роботи в Україні афілійованих з Росією релігійних організацій.

Фото: ДПСУ

Теги по теме
УПЦ МП
Источник материала
Поделиться сюжетом