Фільм «Ля Палісіада» візьме участь у конкурсній програмі Роттердамського кінофестивалю
Фільм «Ля Палісіада» візьме участь у конкурсній програмі Роттердамського кінофестивалю

Фільм «Ля Палісіада» візьме участь у конкурсній програмі Роттердамського кінофестивалю

Найпершою повнометражний дебют Філіпа Сотниченка оцінить міжнародна аудиторія.

Стрічка Філіпа Сотниченка «Ля Палісіада» буде представлена у головній конкурсній програмі 52-го Роттердамського кінофестивалю Tiger Competition.

Події фільму розгортаються у 1996-му році. У центрі сюжету – судовий психіатр Олександр і його друг, слідчий Ільгар Сабітов, що беруть участь у розслідуванні головоломної історії вбивства міліціонера. На злочинця, якого вони знаходять, чекає смертна кара. Це лише перше п’ятиріччя незалежності України, коли у правовій системі ще існують такі пережитки радянських часів. Описуючи цей час, кінорежисер вдався до естетики VHS, йдеться на сайті кінофестивалю:

«У “Палісіаді” є лише два постріли з різницею у чверть століття, і ми маємо осягнути зв’язок між ними. Перший із цих них, за хронологією, — це офіційна страта чоловіка на ім’я Богдан в Україні в 1996 році. Поліція вказала на нього пальцем як на вбивцю полковника.

Вибір сценаристом і режисером Філіпа Сотниченком 1996 року є значущим: хоча незалежність України була проголошена в 1991 році, країна все ще перебувала в застійному пострадянському континуумі, у такому собі розмитому форматі, який також майстерно представлено естетикою VHS. 1996 рік ознаменувався також остаточною стратою засудженого в Україні – пережитком репресивної радянської влади».

Автор тексту порівняв стрічку «Ля Палісіада» із «Коротким фільмом про вбивство» Кшиштофа Кесльовського. В обох роботах ідеться про вбивство на замовлення держави. При цьому Філіп Сотниченко показав «корумпованість поліції та суду».

Роттердамський міжнародний фестиваль проходитиме з 25 січня по 5 лютого 2023 року.

Нагадаємо, проєкт стрічки розробляли з 2019 року, а знімали протягом 2021-го. На кіноринку Одеського міжнародного кінофестивалю у 2019 році фільм відзначили нагородою Руху солідарності за гендерну рівність від ООН. 

Теги по теме
украинское кино кинопроизводство
Источник материала
Поделиться сюжетом