Голову КСУ планують обирати лише після призначення суддів
Голову КСУ планують обирати лише після призначення суддів

Голову КСУ планують обирати лише після призначення суддів

КИЇВ. 28 грудня. УНН. Голову Конституційного Суду України обиратимуть після призначення суддів. Наразі є п’ять вакансій. Про це повідомив суддя-доповідач Сергій Головатий під час брифінгу, передає кореспондент УНН.

Цитата

«Ми наближаємося до Європейського Союзу, коли потрібно ухвалити консенсусом», - сказав Головатий.

За його словами, зараз у суді є п’ять вакансій - замість 18 є 13 суддів, а для обрання голови КСУ необхідно 10 голосів.

«Будемо чекати, коли суб’єкти призначення суддів заповнять вакансії. У нас їх аж 5. Для обрання голови кожен голос важить. Це об’єктивні умови, в яких ми зараз перебуваємо», - розповів Головатий.

Додамо

7 грудня суддів Ірину Зовгородню, Сергія Саса та Ігоря Сліденка звільнено з посад суддів Конституційного Суду України у відставку.

У липні парламент призначив представницю Верховної Ради у Конституційному суді, народну депутатку від "Слуги Народу" Ольгу Совгирю суддею Конституційного суду України.

Доповнення

Венеційська комісія опублікувала висновок щодо законопроекту, спрямованого на вдосконалення процедури відбору суддів Конституційного суду. У своєму рішенні комісія дала цілу низку рекомендацій щодо вдосконалення закону та відмовилася від раніше оприлюдненого термінового висновку.

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроект №7662 щодо удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді КСУ на конкурсних засадах. Ця редакція закону не містить оновлений список рекомендацій Венеційської комісії.

Реформа КСУ є одним із семи "кроків", викладених у висновку Єврокомісії від 17 червня, які Україна має здійснити у контексті набуття статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.

Теги по теме
Конституционный суд
Источник материала
Поделиться сюжетом