Я маю велику родину і багато друзів, тому різдвяний період для мене – особливий.
Ми ретельно готуємося: прикрашаємо будинок ззовні сотнями ліхтариків, а всередині ставимо величезну ялинку аж до стелі.
Наряджаємо її так, як робили колись пращури: медовими пряниками, шишками, горішками – не люблю пластикових кульок.
В останні роки жінка, дочка та онучки перед Святом Миколая збираються на тихий сімейний вечір, щоб зробити прикраси на ялинку з соломи, засушених квіток та цитрусових.
Наша ялинка може й не яскрава, але неповторна, справжній витвір мистецтва!.
Наша родина підтримує ще одну давню традицію – ставимо на столі дідух.
Дідух - це сніп з пшениці або жита, в хатах українців він стояв від Святвечора до Нового року, уособлюючи перебування духів дідів-предків – покровителів кожного дому.
В нашому будинку дідух стоїть аж до Різдва.
Бо саме на Святвечір 6 січня до нас приїздить багато гостей.
А ось Новий рік в моїй родині святкується досить скромно, адже разом із дружиною з року на рік ми тримаємо піст.
40 днів поспіль не їмо білкових продуктів тваринного походження: м’яса, молока, вершкове масло, яєць, сиру, сметани.
Ця традиція об’єднує багатьох українців та вірян по всьому світі.
Дотримуватися посту не так складно, як здається на перший погляд.
Головне – правильно увійти та вийти з нього.
Першими плавно прибираються з меню страви з м’яса, потім заборона торкається й молока та яєць.
З виходом з посту складніше, адже за щедрим столом святкується Різдво, натомість організм за 6 тижнів посту “забуває”, як виробляти ферменти для травлення тваринної їжі.
І різкий перехід на білкові продукти може призвести до появи важкості та дискомфорту у животі через нестачу ферментів підшлункової залози.
До того ж в цей час є великий ризик з’їсти забагато.
Я переконався неодноразово, що цей препарат кращий, ніж ферменти у таблетках.