Сайти держустанов Молдови зазнали кібератаки
Сайти держустанов Молдови зазнали кібератаки

Сайти держустанов Молдови зазнали кібератаки

На електронні адреси державних установ надіслали понад 1330 повідомлень.

Служба інформаційних технологій і кібербезпеки Молдови (STISC) повідомила 5 січня про хвилю шахрайств і фішингових атак на держустанови. Про це йдеться на сайті служби.

На електронні адреси державних установ надійшло понад 1330 повідомлень. У них користувачам домену .md повідомляють про закінчення терміну дії імені домену і просять продовжити його, перейшовши за посиланням для оплати.

STISC рекомендує не переходити за такими посиланнями та блокувати їх. Також закликає завжди перевіряти справжнє джерело повідомлення та дотримуватись правил кібергігієни.

Фішинг — це одна з найпоширеніших кібератак, за допомогою якої зловмисники в інтернеті намагаються вкрасти гроші, особисту інформацію, номери карток чи рахунків, PIN-коди тощо, розповіли в  STISC.

Зазвичай кіберзлочинці видають себе за авторитетні компанії, друзів або знайомих і надсилають електронні листи чи смс, у яких звертають увагу на технічні несправності чи помилки та вимагають повторно ввести особисті дані або навіть оплати.

Нагадаємо, у листопаді невідомі зламали офіційні телеграм-канали президентки Молдови Майї Санду та віцепрем’єра Андрея Спину. На обох каналах з’явилися ідентичні повідомлення, начебто головними корупціонерами у Молдові є ті, хто з нею має боротися. У наступні дні стало відомо про злам акаунтів ще низки посадовців.

Служба інформації та безпеки Молдови вважає, що витік «інформації» з телеграм-каналів перших осіб держави був справою рук спецслужб інших країн, а головними підозрюваними є росіяни.

Фото: Unsplash

Теги по теме
Молдова
Источник материала
Поделиться сюжетом