Я був у готелі, почув обстріли й одягнув бронежилет і каску. Як благодійник з Польщі став пожежником у Харкові
Я був у готелі, почув обстріли й одягнув бронежилет і каску. Як благодійник з Польщі став пожежником у Харкові

Я був у готелі, почув обстріли й одягнув бронежилет і каску. Як благодійник з Польщі став пожежником у Харкові

Єжи просить не говорити, скільки йому років, і не питати про родину, завжди усміхається і часто жартує. Його улюблене – про “невольничу працю” на українських рятувальників. Ще на початку літа, каже, приїхав з Познані до Харкова на три дні, а лишився донині: евакуює людей з-під обстрілів, допомагає рятувальникам розбирати завали, гасити пожежі. При тому, що його місія в Україні була лише доправити гуманітарну допомогу. Він змінив комфортний офіс у Познані й мешкає в пожежній частині Харкова, бо, каже, побачив в Україні мужніх і сильних людей, і захотів до них доєднатися.

В архіві Єжи чимало відео та фото зі зруйнованих російськими військами українських міст та сіл. Разом із харківськими волонтерами евакуйовував людей з Куп’янська, Ківшарівки, окупанти нещадно накривають вогнем звільнені населені пункти. Він бачив невтішну жінку, яка плакала на грудях волонтера – її сина вбило під час обстрілів. Коли вивозять лежачу стареньку, вона весь час питає: Куди ви мене везете?

Зараз дивляться

В його відеоархівах – жінки з дітьми, руїни замість житлових будинків, біль і розпач. Єжи каже – документує все, щоб світ бачив, що наробила Росія в Україні. Згадує, коли на Україну полетіли перші російські бомби, Польща була шокована.

– Ця війна і те, що сталося в перші дні цієї війни, було шоком для всіх. Я думаю, що це був шок для України, українців, а також шок для поляків. На початку це була війна, яку ми в Польщі дивилися лише по телевізору. Звичайно, це справило враження, але я пам’ятаю свій досвід, досвід того, що це дійсно відбувалося, коли я побачив потяги, повні жінок і дітей, на вокзалі в Познані. Це мене дуже вразило, це словами не передати, – каже координатор гуманітарної допомоги для України Єжи Юрчинський.

Єжи Юрчинський – координатор гуманітарної допомоги для України польської фундації Siepomaga.pl. Організація доправляє до України медичне обладнання, продукти харчування, оплачує благодійні обіди. Єжи вирішив поїхати до України – доправити гуманітарний вантаж.

– Ці образи війни справили на всіх величезне враження, жахали і лякають поляків і всю Європу, але якщо ви хочете ефективно допомагати – так я подумав – ви повинні бути тут, ви не можете допомогти Україні з офісу. Коли я приїхав до Харкова і в першу ніч почув обстріли, вибухи, це було жахливо. Я був у готелі, я одягнув бронежилет і каску, я не знав, що відбувається, – розповідає рятувальник.

Я був у готелі, почув обстріли й одягнув бронежилет і каску. Як благодійник з Польщі став пожежником у Харкові / 3 фотографии

Єжи професійний спелеолог, досліджує печери, тож знає, що таке ризик. На початку літа Харків обстрілювали щодня, тривоги не стихали, попри це чоловік вирішив лишитися.

Читайте
Сльози втрат та радість перемог: якими історіями жила Україна у 2022 році

– Рік тому я б не подумав, що буду в Україні, що буду жити в пожежній частині Харкова. Я ніколи не думав, що піду гасити пожежу чи працюватиму пожежником. Я ніколи не був пожежником, я не пожежник, я – спелеолог, тобто підземний альпініст. Це божевілля – навіщо людині лізти в печеру, під землю? Це ненормально, ризиковано, смерть підстерігає! Це трохи схоже на роботу пожежника, – говорить він.

Знайомий бізнесмен сконтактував його з харківськими рятувальниками. Роман Качанов згадує, як вперше зустрів Єжи з валізами, поляк одразу зауважив, що поживе день-два і поїде. Роман – начальник пожежної частини у Харкові, добре знає англійську, тож іноземців, які хочуть дізнатися про роботу ДСНС в умовах війни, координують з ним.

– Я кажу: “Давай, я допоможу з речами, в мене поживеш!” І мені одразу приходить дзвінок, що ми виїжджаємо на пожежу, кажу: “Ну що, поїхали?” Він: “Поїхали!” – повідомляє начальник пожежно-рятувальної частини ДСНС України в Харківській області Роман Качанов.

Того дня Єжи на власні очі побачив справжнє обличчя Росії – ракетний обстріл, зруйновані будинки, місто палало, були загиблі, саме в цей момент йому зателефонували колеги з Польщі і попросили увімкнути відеоконференцію.

– Це було жахливо, там гинули люди. Я почав ходити з телефоном і розповідати їм, що тут відбувається. Вони були в жаху. Зі мною був командир пожежної частини, і президент мого фонду запитав його: “Що вам потрібно?” Він сказав – нам потрібні машини для пожежної частини. А через дві години мені подзвонили з Польщі, сказали – ми купуємо, але не одну, а дві машини для рятувальників Харкова. Вони зараз тут, щодня їдуть, рятують людей, – говорить Єжи.

Відтоді чоловік став жити в пожежній частині, харківські рятувальники віддали йому конференц-залу. Тут є чайник, робочий стіл з комп’ютером, поруч двоповерхове ліжко.

– Я залишив комфортний офіс у Познані на 13-му поверсі хмарочоса, щоб тут працювати, жити й спати тут. Я сам тут прибираю, щоб було чисто. Спочатку спав нагорі, але потім подумав, що якщо буде нічна тривога, то можу впасти з ліжка. Тож я переїхав униз, тому що, коли спрацьовує тривога, у нас є одна-півтори хвилини, щоб одягнутися, – ділиться він.

На вході до кімнати, де мешкає Єжи, висить рятувальний костюм, він трохи брудний, Єжи пояснює – попрацював у ньому не на одній пожежі.

– Влітку з пожежниками я їздив на всі пожежі, щоб зафільмувати, задокументувати ці події, щоб про це дізнався світ. Не всі рятувальники в Харкові знали, що я не пожежник. Я в спецодязі, маю каску, але я не професійний пожежник. Були випадки, коли деякі командири ДСНС кричали: “Чого ви знімаєте? Підіть, будь ласка, подивіться, чи немає пожежі!” Тоді я залишав камеру і йшов перевіряти. Отже… Без будь-якої підготовки я став пожежником – практикуючим пожежником, – говорить Єжи.

А ще розбирав завали – досвід спелеолога став у пригоді, працював на зруйнованих обстрілами багатоповерхівках разом із ДСНСівцями-альпіністами. Поруч з костюмом рятувальника – бронік з наліпкою Poland helps і ще однією, почесною, від харківських ДСНСівців – за неї, каже Єжи, довелося важко попрацювати.

Читайте
Сам на сам з ворогом! Історія подружжя, яке вижило в окупації на Миколаївщині

– Мені довелося працювати два місяці влітку, щоб отримати таку відмітку взимку! Але для мене честь носити цю наліпку і працювати з ними. Разом із пожежниками-альпіністами з Харкова працював, серед інших, на Північній Салтівці. Це була екстремальна робота. Те, що я тут побачив, робота цих хлопців і їхня тиха відданість – це щось дивовижне, – каже він.

– Такого альпіністського досвіду пожежники не мають ніде – ні в Польщі, ні в Європі. Те, що вони робили – і я робив разом з ними, чим я дуже пишаюся – було екстремальними завданнями. Вночі впали ракети, а вранці прийшли альпіністи і почали роботу. Я пишаюся тим, що можу бути тут з ними, служити і працювати з ними і таким чином робити свій внесок у перемогу, – говорить Єжи.

Він називає Харків другою домівкою, знайшов тут чимало друзів і днями повезе харківських ДСНСівців до себе в гості. Познайомить з тамтешніми рятувальниками, журналістами, щоб розповісти світу про Харків – місто-герой, і його надзвичайних людей.

– Це для України дуже важливо – чим більше іноземців, чим більше українців сюди приїдуть, самі своїми очима це побачать, задокументують, покажуть своїм друзям, тим більше російська пропаганда втрачатиме свою силу, – говорить Качанов.

Додому повезе подарунки – картини, прапор, підписаний українськими танкістами. А з Польщі гнатиме до України броневик для волонтерів, щоб вивозити людей не тільки з Харківської області, а й з Бахмуту й Херсону. Він каже, Україна назавжди буде разом з Польщею у цій війні – війні цивілізації проти варварів.

– Братерство Польщі та України було фактом протягом століть. Але нас розірвали і почали пропаганду, що поляк і українець більше ніколи не будуть братами. Ця війна все це змінила і підтвердила. Я думаю, що зараз ми разом пишемо нову історію Польщі та України. Тепер більше ніколи не розділимося, – говорить Єжи.

Фото: архів Єжи Юрчинського

Теги по теме
пожар Харьков
Источник материала
Поделиться сюжетом