«Золотий глобус» оголосив переможців 2023 року
«Золотий глобус» оголосив переможців 2023 року

«Золотий глобус» оголосив переможців 2023 року

Церемонія цього року стала першою після скасування карантинних заходів, запроваджених через пандемію коронавірусу.

У Лос-Анджелесі відбулась 80-та церемонія вручення премії «Золотий глобус» Голлівудської асоціації іноземної преси.     

Як повідомляє «ВВС News Україна», найкращим повнометражним драматичним фільмом 2022 року визнано «Фабельмани» Стівена Спілберга. Ця стрічка про дорослішання, в якій знаменитий голлівудський режисер частково описав власну юність та молодість.  Спілберг отримав приз як найкращий режисер, картина також перемогла у номінації за найкращий кінофільм.

Кейт Бланшетт отримала «Золотий глобус» за найкращу жіночу роль у фільмі «Тар», де вона зіграла диригентку Берлінського філармонічного оркестру. Акторка не була присутня на церемонії, оскільки зараз перебуває на зйомках у Великій Британії.

Остін Батлер став володарем премії за найкращу чоловічу роль у фільмі «Елвіс» (Elvis) — байопіку про знаменитого співака Елвіса Преслі режисера База Лурмана.

Приз за найкращу чоловічу роль у категорії «комедія/мюзикл» здобув ірландський актор Колін Фарелл за фільм «Банші Інішеріна» (The Banshees of Inisherin) — трагікомедію, дія якої відбувається на віддаленому ірландському острові. Стрічка була також визнана найкращою у категорії «комедія/мюзикл», «Золотий глобус» також отримав автор її сценарію Мартін Макдон.

Виконавицею найкращої жіночої ролі в категорії «комедія/мюзикл» була визнана Мішель Єо за фільм «Все скрізь і одразу» (Everything Everywhere All At Once) — науково-фантастичну комедію про життя у паралельних всесвітах.

Престижну Премію Сесіля Б. Де Мілля за видатні досягнення у кінематографі цього року отримав комічний актор Едді Мерфі.

Найкращим телесеріалом визнано «Будинок дракона» (House of the Dragon) — приквел «Ігри престолів».

Найкращою оригінальною піснею було визнано «Naatu Naatu», написану для індійського фільму RRR. Відеокліп на цю композицію у 2021 році зняли Маріїнському палаці у Києві.

До учасників церемонії пролунало і відеозвернення президента України Володимира Зеленського, якого представив актор Шон Пенн. Пенн неодноразово відвідував Україну під час повномасштабної війни, також він залишив у Києві статуетку «Оскар», яка перебуватиме в Україні до перемоги над Росією.

Зеленський нагадав, що «Золоті глобуси» почали вручати під час Другої світової війни у 1943 році і заявив, що битва України проти російського вторгнення символізує «боротьбу за право нового покоління дізнаватися про війну лише з кіно».

«У Першій світовій війні загинули мільйони людей. Друга світова війна згубила десятки мільйонів. Третьої світової війни не буде. Це не трилогія», — сказав Зеленський.

Кінопремію «Золотий глобус» (Golden Globe) з 1944 року присуджує Голлівудська асоціація іноземної преси за повнометражні кінострічки, а також серіали та телевізійні фільми. Нагородження відбувається за результатами голосування провідних журналістів, які спеціалізуються на тематиці Голлівуду.

У 2022 році через карантинні обмеження церемонія пройшла без преси, кінозірок, червоної доріжки та будь-якої трансляції. Про переможців премії «Золотий глобус»-2022 читайте за посиланням.

Скриншот відео: NBC/ Golden Globe/Facebook

Теги по теме
фильм
Источник материала
Поделиться сюжетом