20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Звільнено вчительку, яка просила дитину говорити українською – Ніцой про скандал у Львові
Звільнено вчительку, яка просила дитину говорити українською – Ніцой про скандал у Львові

Звільнено вчительку, яка просила дитину говорити українською – Ніцой про скандал у Львові

У львівській школі №87 імені Ірини Калинець звільнили вчительку української мови, завуча школи за те, що вона попросила дитину-переселенця говорити в освітньому закладі державною мовою. Про це повідомила дитяча письменниця та громадська активістка Лариса Ніцой.

Будь ласка, читайте текст після реклами

За словами Ліриси Ніцой, освітянка зробила зауваження хлопчику та звернулась до нього з проханням розмовляти українською мовою. За що у школі вчительку звільнили з приписом «забороною обіймати посади в майбутньому».

«Мать-переселенка пожалілася, що її рєбйонка прітєсняют. Відділ освіти прислав комісію з 12 защітнікофф – і, вуаля (!), завуча звільнено! Львівські вчителі, ганебно змовчали. Змовчали! Школа імені Ірини Калинець! Школу названо іменем львів'янки, яка багато років провела в московитських таборах, але дожила до наших днів і померла 10 років тому.

Будь ласка, читайте текст після реклами

Ви уявляєте, щоб у Польщі, Німеччині вчитель сказав переселенцю відповідати на уроці польською/німецькою мовою – і за це польського/німецького вчителя було звільнено? Ну я ще розумію складнощі, що то іноземні країни і мова іноземна, а тут же переселенці в межах своєї країни!» – написала письменниця.

Як зазначила Ніцой, після звільнення вчительки в освітньому закладі учням дозволяють «говорити так, як зручно». Активістка переконана, що львів'яни повинні згуртуватися та звільнити всю комісію, яка звільнила завуча.

Письменниця пригадала схожий випадок у селі Аджамка у Кіровоградській області. Два тижні тому там також стався мовний скандал. Переселенка прийшла до школи з вимогою звільнити вчительку української мови, яка на уроці зробила зауваження учневі та попросила відповідати українською мовою.

«Мой син всєгда разгаварівал і будєт разгаварівать на рускам. Увольте ету учітєльніцу. Ана буліт маєво сина», – заявила мать у школі. А вчителька, на секундочку, має звання, та ще й мати загиблого героя, який похований у цьому ж селі цієї ж весни. Що робить шкільний колектив? Ставлять вимогу перед сільською радою: «Звільните вчительку – звільнимося ми всі». Вчительку відстояли. От що значить козацький край і село – нащадки козаків, які оселилися тут після зруйнування Січі, і яке входило в Буго-Гардівську паланку Війська козацького Низового. Село, до речі, і досі ділиться на сотні. Захоплююся неймовірно», – зауважила Лариса Ніцой.

Будь ласка, читайте текст після реклами

Нагадаємо, дитяча письменниця та громадська активістка Лариса Ніцой переконана, що усі українці повинні розмовляти державною мовою, адже це свідчитиме про спільнодумство та однокомандність населення. А україномовність сприятиме тому, аби економіка країни розвивалась, закони працювали, а люди жили цивілізовано. 

Читайте також: Лариса Ніцой: Хочемо жити щасливо? Тоді ми повинні заговорити однією мовою
Источник материала
Поделиться сюжетом