У Кабміні пояснили, які вимоги має виконати Україна для отримання €18 млрд від ЄС
У Кабміні пояснили, які вимоги має виконати Україна для отримання €18 млрд від ЄС

У Кабміні пояснили, які вимоги має виконати Україна для отримання €18 млрд від ЄС

Для отримання нового пакету макрофінансової допомоги від Євросоюзу протягом 2023 року Україна має виконати низку вимог в сфері реформ.

Про це розповіла в ефірі загальнонаціонального телемарафону віцепрем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Вона нагадала, що надходженню першого траншу допомоги від ЄС передувало підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Україною та Європейським Союзом.

Зараз дивляться

Увесь пакет допомоги становить €18 млрд, а перший транш, який уже отримав Київ, – €3 млрд.

Упродовж цього року Євросоюз планує щокварталу виділяти Україні фінансування в розмірі €4,5 млрд. Однак отримання цих коштів буде суміщатися із щоквартальним виконанням вимог.

– Кожен квартал дії цього меморандуму і отримання відповідних коштів має суміщатися з дотриманням Україною певних вимог. Ці вимоги є структурними в контексті контролю, довіри і прозорості використання коштів, які надає Європейський Союз, – зазначила Стефанішина.

За її словами, вимоги ЄС стосуються: “фінансових моментів”, фіскальної політики, економічних заходів для акумулювання коштів у державний бюджет України, питань верховенства права та боротьюи з корупцією.

На кожен квартал 2023 року визначено заходи по кожному із блоків, які має виконати Україна. Всі пункти були узгоджені з Єврокомісією.

– Тобто ми як країна взяли на себе зобов’язання у встановлені строки ці завдання реалізувати. І розуміючи, що це кошти, в першу чергу, виживання нашої країни, наших громадян, ці зобов’язання будуть дотримані, – запевнила Стефанішина.

Вона уточнила, що €18 млрд є найбільшою сумою допомоги, яку Євросоюз будь-коли виділяв для України. Розрахунок цього пакету допомоги здійснювався із врахуванням поточної ситуації в державному бюджеті нашої країни.

Як відомо, наприкінці 2022 року Рада ЄС та Європарламент підтримали виділення Україні пакету макрофінансової допомоги на €18 млрд. 17 січня в український держбюджет надійшли перші €3 млрд із цієї суми.

Теги: Європейський Союз, Війна в Україні, Ольга Стефанішина, Фінансування
Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter
Loading...
Источник материала
loader
loader