Кропивницький телеканал «Вітер» під час війни: про волонтерів, переселенців і житлово-комунальні справи
Кропивницький телеканал «Вітер» під час війни: про волонтерів, переселенців і житлово-комунальні справи

Кропивницький телеканал «Вітер» під час війни: про волонтерів, переселенців і житлово-комунальні справи

Молодий телеканал майже немає за що сварити. Тут виходять хороші сюжети, а ознаки політичного піару помічені лише в матеріалах про Олександрію, де незмінно позитивно фігурує мер міста Сергій Кузьменко.

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і покращити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Ми вже оглянули контент телеканалів «Погляд» (Буча, Київщина), CTV (Житомир), «КТМ» (Олександрія, Кіровоградщина), Korosten TV (Коростень, Житомирщина), «Крокус» (Біла Церква, Київщина), Like TV (Шепетівка, Хмельниччина), «ВІККА» та «Ільдана» (Черкаси), «ТБ Ізмаїл» (Одещина), «Віта ТБ» (Вінниця), «ТІМ» (Прилуки, Чернігівщина), «Відікон» (Суми), «Бориспіль» (Київщина). Нині оглядаємо матеріали телеканалу «Вітер» із Кропивницького.

Молодий, але прагматичний телеканал

Телеканал «Вітер» — досить молоде медіа. Компанія «Центральноукраїнське бюро новин» зареєстроване в лютому 2018 року, а першу ліцензію канал отримав у вересні того ж року. Засновником товариства є колишній керівник Кіровоградської обласної державної телерадіокомпанії Вадим Мурований, частка якого в компанії, за даними сайта мовника, становить 66,67%. Рештою володіє ТОВ «Редакція газети "Україна-Центр"». Цю частку, у свою чергу, ділять Людмила Єдноралюк (95%) та Юхим Мармер (5%).

«Наша мета — стати однією з провідних регіональних інформаційних агенцій новин, яка, з одного боку, надаватиме людям актуальну, достовірну та незалежну інформацію, з іншого — можливість висловлювати її всім, хто цього потребує, користуючись нашим пресцентром», — казав Вадим Мурований під час презентації медіа у 2018 році.

Якщо ж судити про телеканал за згадками «Детектора медіа», з «незалежною інформацією» у ЗМІ складалося не завжди. Вже у лютому 2019 року, коли «Вітер» розпочав мовлення у Кропивницькому та Олександрії, сам керівник медіа зізнався, що хоче «згодитися» місцевій владі та бізнесменам, які би зрештою «сплатили якісь гонорари» за роботу журналістів. Нагадаємо, на початку 2019 року саме стартували президентські перегони.

На старті мовлення телеканалу його шеф запевняв, що «політичних впливів» на редакцію немає. Втім, у тому ж лютому 2019 року наша колега переглянула контент медіа, відзначивши засилля піару Блоку Петра Порошенка та місцевої влади. Ба більше: співвласник ТОВ «ЦБН», головред газети «Україна-Центр» Юхим Мармер в етері каналу дозволив собі сказати таке: «Национализм, нацизм вернее, он сейчас опять подымает голову. Успокаиваться и думать, что всё у нас благополучно, и всё замечательно и всё будет прекрасно, не стоит. Стоит просто сохранять память. Это касается не только Холокоста, но и Голодомора, и гражданской войны, и нынешней войны тоже».

Тоді в новинах «Вітру» була помічена та ж «особливість», що і в нинішньому огляді: часті позитивні появи посадовця Сергія Кузьменка. Який за часів Петра Порошенка очолював Кіровоградську обласну державну адміністрацію (а його радником був керівник медіа Вадим Мурований), а нині є міським головою Олександрії.

Влітку 2019 року представники телеканалу заявили про хакерську атаку, через яку був втрачений весь наявний на той час контент. Проте тоді роботу медіа швидко відновили. Та історія повторилася напередодні повномасштабного вторгнення Росії: наприкінці лютого 2022 року медійники розповіли, що сервери телеканалу знову атакували хакери, а за ключ до дешифрування даних начебто вимагали 50 біткойнів (56 мільйонів гривень на той час).

Нині телеканал продовжує роботу. Принаймні, на його ютуб-сторінці (6,2 тисячі підписників), створеній у березні 2018 року, в будні регулярно публікують окремі сюжети та підсумкові випуски новин, а також супутні телепроєкти. Для огляду взяті новини за період від 6 по 18 січня, а також окремі проєкти, розміщені раніше.

Волонтери, переселенці та Сергій Кузьменко

Сюжети телеканалу «Вітер» публікуються окремо, а по п’ятницях — у підсумковому випуску новин. Члени знімальних груп представляються наприкінці відео, а в самих сюжетах з’являються титри з підписами промовців та населеного пункту, де відбувається подія.

Попри віддаленість від зони бойових дій, Кіровоградщина приймає переселенців та допомагає фронту. Принаймні, такий висновок напрошується після перегляду новин «Вітру»: тут багато розповідають про роботу місцевих волонтерів, благодійників та переселенців із міст, атакованих російськими терористами.

Щоправда, в сюжетах про благодійність якраз і трапляються ознаки політичного піару. Адже тут постійно фігурує Олександрійський міський голова Сергій Кузьменко. У новині про те, що Олександрія отримала у подарунок генератори з англійського міста Бат, пряма мова посадовця доречна. А от у повідомленні, що в районному центрі запрацювала система супутникового інтернету Starlink авторка, згадуючи Сергія Кузьменка, говорить, що «обладнання придали за рахунок коштів його благодійного фонду "Турбота"». Далі йде синхрон міського голови, де той розповідає, як навіть у важкі часи міська влада дбає про комфорт мешканців.

Ще одного разу в моніторинговий період пряма мова посадовця звучала в підсумковому випуску новин за 7–13 січня, де йшлося про виділення грошей із міського бюджету на облаштування укриттів в Олександрії. А у відео про вшанування пам’яті уродженця Олександрійщини, актора театру і кіно Гната Юри Кузьменко у кадрі поклав квіти до меморіальної дошки митцю.

 

Олександрійський міський голова Сергій Кузьменко

Двічі у новинах «Вітру» з’являлася і пряма мова заступниці Кузьменка Ірини Чемерис. Така увага до Олександрійської міськради може бути продиктована як тим, що ТОВ «ЦБН» має з нею договірні відносини, так і тим, що очільник медіа Вадим Мурований свого часу був радником Сергія Кузьменка, коли той був головою Кіровоградської ОДА. Нагадаємо, що й олександрійський телеканал «КТМ» регулярно згадує міського голову лише в позитивному ключі.

Хороші сюжети про людей і котів

Крім вказаних нюансів, критикувати журналістів «Вітру», на відміну від попередніх років, нині майже немає за що. Вони не зловживають прямою мовою посадовців (час від часу у сюжетах фігурують представники Кіровоградської ОВА, але здебільшого там, де це доречно), не беруть у сюжети безкінечні синхрони, не вдаються до суб’єктивних суджень, забезпечують повноту матеріалів. До честі кропивницьких медійників, вони регулярно беруть у сюжети життєві історії простих людей. Нагадаємо, що і журналіст харківського Simon полюбляє такий прийом, за що ми йому дякували раніше. У період огляду контенту телеканалу «Вітер» медійники, зокрема, розповіли історію переселенки з Херсона, яка нині проводить у Кропивницькому онлайн-заняття з дітлахами як із рідного, так і з інших міст України та світу. Ще був матеріал про 73-річну переселенку з Харкова, яка, попри вік і хвороби, допомагає волонтерам плести маскувальні сітки. Ще одна цікава життєва історія, розказана журналістами «Вітру», — від пенсіонерки з Олександрії. Жінка пожертвувала гроші на тканину, з якої, зокрема, пошили і прапор, переданий президентом України конгресменам США.

Була й цікава історія тварини. Медійники розповіли про символ обласної бібліотеки імені Чижевського — кота Афанасія, який живе просто в читальній залі. Такі новини ніколи не набридають.

Хорошими сюжетами були й подієві. Наприклад, про благодійний фестиваль «Щедрик» у Кропивницькому чи екскурсію вузькоколійною залізницею у Гайвороні. У категорію якісних матеріалів віднесемо і відео про роботу пунктів незламності, про продаж заборонених пластикових пакетів, про місцевого підприємця, який на 3D-принтері виготовляє запчастини для армійських дронів. Це було змістовно, динамічно й ненудно.

До слова, у журналістів молодого телеканалу «Вітер» немає проблем і з фемінітивами: їх вживають скрізь, де це доречно. Чим, сподіваємося, надихають і колег із інших регіональних медіа.

Окремі сюжети новин, опубліковані на ютуб-сторінці кропивницького медіа, пізніше виходять у випусках підсумкових новин «CBN-тиждень», що з’являються на сторінці щоп’ятниці. Програма зазвичай триває до 20 хвилин, а підводки «класично» читає ведуча у студії.

Є тут і інші проєкти. Наприклад, «Спеціальний репортаж». У випуску від 16 січня журналістка Євгенія Ніколаєва спілкувалася із блогеркою Тетяною Галушкою, син якої загинув на війні восени минулого року.

Незвичним є проєкт «Три теми», ведуча якого Анастасія Мусатенко спершу у студії підводить глядачів до однієї з трьох тем випуску, а потім спілкується на цю тему з тим чи іншим промовцем.

У випуску від 27 грудня (найсвіжіший на ютубі станом на 19 січня) медійниця говорила з головою бюджетної комісії Кіровоградської облради власне про бюджет області-2023, з уповноваженим Кабміну — про кімнати для людей з інвалідністю, облаштовані у Кропивницькому, а з психологинею — про перехід до святкування Різдва в нову дату. Отже, теми загалом і актуальні для регіону, і виправдані порядком денним, і водночас такі, що не дають героям особливих приводів для піару; доволі рідкісна картина на українському регіональному телебаченні.

Источник материала
Поделиться сюжетом