Українці поступово повертають до бюджету Чехії виплачену їм допомогу
Українці поступово повертають до бюджету Чехії виплачену їм допомогу

Українці поступово повертають до бюджету Чехії виплачену їм допомогу

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Біженці з України повернули до бюджету Чехії приблизно 8 мільярдів крон. Половину із цієї суми – за медичне страхування.

Біженці з України, які знайшли роботу в Чехії, сплатили у 2022 році приблизно 8 млрд крон до державної системи соціального забезпечення. Половину із цієї суми – за медичне страхування. Про це повідомляє brnodaily.com.

Загалом майже 100 тисяч біженців із України працюють у Чехії. Суми надходжень до бюджету із виплат працевлаштованих біженців назвав міністр праці та соціальних справ Маріан Юречко після вчорашнього засідання уряду.

“Минулого року люди заплатили понад 4 мільярди чеських крон у систему медичного страхування. Загалом, якщо підрахувати всі виплати, це було приблизно 8 мільярдів чеських крон. Допомога, виплачена з державного бюджету, поступово повертається”, – додав він.

В уряді підрахували, що відрахування у 8 млрд чеських крон (приблизно 340 млн євро) заплатили біженці, які працевлаштувалися. Загалом минулого року в Чехії пішли працювати 171 тисяча тих, хто втік від війни в Україні, зараз майже 100 тисяч біженців працюють. Частина українців залишила країну або шукає роботу.

Українці з візою тимчасового захисту можуть безперешкодно працевлаштуватися у Чехії та не потребують дозволу на роботу.

Загалом понад 721 700 осіб заявили імміграційній поліції про своє перебування у Чехії з початку війни. З того часу Міністерство внутрішніх справ видало 481 900 віз. Більшість людей (70%) становлять жінки з дітьми. За оцінкою МВС Чехії, зараз у країні залишаються близько 300 тисяч українських біженців.

Міністр заявив, що уряд використав для допомоги біженцям кошти не лише зі свого бюджету, а й із європейських фондів, які витрачаються на мовні курси та курси адаптації. Зокрема, країна отримала для біженців значну підтримку за сотні мільйонів крон від Міжнародного дитячого фонду ЮНІСЕФ.

Раніше повідомлялося, що у Польщі в 10 разів зріс попит на працівників зі знанням української мови.




Джерело

Теги по теме
помощь Чехия
Источник материала
Поделиться сюжетом