ООН: у 2022 році економіка України через війну скоротилася на 35%
ООН: у 2022 році економіка України через війну скоротилася на 35%

ООН: у 2022 році економіка України через війну скоротилася на 35%

КИЇВ. 26 січня. УНН. Через повномасштабне вторгнення рф в Україну українська економіка скоротилась більш ніж на 35%, передає УНН, йдеться у звіті ООН.

Цитата

"Економіка України у 2022 році пережила більш ніж 35-відсоткове скорочення через масштабне руйнування фізичної інфраструктури, порушення виробничої та торговельної діяльності, значне скорочення робочої сили та масштабне переміщення населення", – повідомляється у звіті ООН.

Доповнення

Також на економічний стан впливають атаки рф на енергетичну інфраструктуру, блокування портів та пошкодження об'єктів металургії. Дохід у бюджет скоротився, таким чином дефіцит сягає близько 5 млрд доларів у місяць.

Зазначають, що пряме монетарне фінансування з боку Національного банку покрило приблизно третину усіх потреб державних видатків. Це призвело до виснаження валютних резервів, що підштовхнуло Україну до девальвації національної валюти.

Експерти не давали прогнозів щодо української економіки на 2023 рік через невизначеність.

Раніше

Як повідомило Міністерство економіки України, падіння ВВП України у 2022 році оцінюється на рівні 30,4%, що є кращим показником, ніж передбачалося. Попередні прогнози передбачали падіння ВВП щонайменше на 40-50%. 

Теги по теме
Экономика ООН
Источник материала
Поделиться сюжетом