Новообраний президент Чехії планує вперше зателефонувати президентам України та Тайваню
Новообраний президент Чехії планує вперше зателефонувати президентам України та Тайваню

Новообраний президент Чехії планує вперше зателефонувати президентам України та Тайваню

КИЇВ. 29 січня. УНН. Новообраний президент Чехії Петро Павел проведе у неділю, 29 січня, телефонну розмову президентом України Володимиром Зеленським. Про це інформує УНН, посилаючись на BBC.

Деталі

Зазначається, що для чеського політика це буде перша розмова з іноземним лідером після свого обрання. Також у Петра Павла на 29 січня заплановано розмову із президентом Тайваню. Перші закордонні контакти після обрання, як правило, говорять про можливі пріоритети у зовнішній політиці нового президента, пише видання.

Раніше стало відомо, що Петро Павел планує, що його першим закордонним візитом як президент країни буде поїздка в Україну. За традицією перша закордонна поїздка нового президента Чехії - це візит до Словаччини. Проте президент Словаччини Зузана Чапутова у суботу, 28 січня, приїхала до виборчого штабу, щоби привітати Петра Павла з перемогою на виборах. Тоді Чапутова та Павло обговорили можливість спільної поїздки до України.

Доповнення

Генерал у відставці, колишній глава Генштабу армії Чехії, а також колишній глава Військового комітету НАТО Петр Павел здобув перемогу в другому турі президентських перегонів.

Він прийме присягу в березні, змінивши на посаді Мілоша Земана, який до повномасштабного вторгнення росії в Україну не раз виступав з проросійськими та прокитайськими заявами. Після 24 лютого 2022 року Земан заявив, що його проросійські погляди були хибними.

Нагадаємо

Президент України Володимир Зеленський привітав Петра Павела із перемогою на виборах Президента Чехії і запросив в Україну.

Теги по теме
Украина Чехия
Источник материала
Поделиться сюжетом