«Бункерний дід» Путін та нацистська Z: російський «Яндекс» блокував низку політичних запитів у пошуку
«Бункерний дід» Путін та нацистська Z: російський «Яндекс» блокував низку політичних запитів у пошуку

«Бункерний дід» Путін та нацистська Z: російський «Яндекс» блокував низку політичних запитів у пошуку

Автори:
Роман Мельник
Крім того, у CAPTCHA «Яндекса» заборонено використовувати слова «львов» і «сдаться».

Російський пошуковий сервіс «Яндекс» блокував видачу зображень російського президента Володимира Путіна за запитами «х*йло», «бункерний дід» тощо, нацистських символів за запитом «z». Крім того, у списку заборонених слів для використання у CAPTCHA є слова «львов» і «сдаться». Про це пише російське незалежне видання «Медуза».

Минулого тижня стався масштабний витік вихідного коду з архівів внутрішнього репозиторію сервісів «Яндекса». Цей витік дозволив з'ясувати, як влаштована цензура російського пошуковика.

Як свідчать оприлюднені фрагменти коду, при пошуку зображень у «Яндексі» деякі запити автоматично коригуються — сервіс вилучає частину зображень з результатів пошуку. Найчастіше це застосовують для того, щоб прибрати з видачі «Яндекса» порнографічні фото і відео (особливо дитячі).

Однак на другому місці за кількістю запроваджених обмежень – вилучення зображень президента РФ Володимира Путіна.

Алгоритми «Яндекса» забезпечили, щоб на зображення Путіна не можна було натрапити під час пошуку за словами «п*здабол», «плешивый»«х*йло» та його похідними, словосполученнями: «бункерный дед», «главный вор», «гондон всея руси», «х*й в скафандре», «x*йло в проруби», а також цілими реченнями: «как выглядят педофилы», «когда он сдохнет», «странное создание машет рукой».

Окрім Путіна, «Яндекс» оберігає від неприємних асоціацій і букву Z, яка стала символом російської війни проти України і заборонена в деяких європейських державах. Алгоритми пошуковика не дозволяють за запитами «z» або «z спецоперация логотип» побачити символіку нацистської Німеччини.

Ці правила повинні застосовуватися незалежно від того, в якій країні є користувач. Невідомо, коли вони з'явилися і чи діють досі.

Однак журналісти застерігають, що перед виходом матеріалу зуміли знайти у пошуку «Яндекса» зображення російського президента за всіма запитами, окрім «х*й у скафандрі» – якщо не уточнювали, що шукають саме Путіна. Так само при пошуку «z» або «z спецоперація логотип» можна натрапити на свастику. «Але невідомо, чи це пов'язано з тим, що фільтр вже вимкнений або він просто погано працює», – пишуть журналісти.

Вони пояснюють, що перевірити, чи функціонує досі обмеження щодо «z» , складніше. «У випадку з Путіним програма повинна блокувати зображення президента РФ, якщо користувач шукає конкретне слово, словосполучення чи речення. У разі Z шукати програмі доводиться «заборонені» символи, що складніше», – пояснює видання.

Крім того, у витоку можна знайти списки заборонених та дозволених слів для використання у технології CAPTCHA (автоматизований публічний тест для розрізнення роботів і людей) «Яндекса».

Заборонений список закінчується словами «львов» і «сдаться». Список не відсортований за абеткою: найймовірніше, нові заборонені слова просто дописували в кінець файлу.

«Обидва останні слова, мабуть, внесли до списку після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Слово здатись могли забанити, щоб його випадково не розцінили як прихований заклик», – пишуть журналісти.

Видання вважає, що попадання до списку слова «львов» також важко пояснити поза воєнним контекстом. В чорному списку немає інших згадок про  тварин левів, а в білому списку присутні деякі його спільнокореневі — «львиная», «львиного» тощо.

«Тож, ймовірно, внести слово левів у заборонений список могли лише через його омонім — місто Львів, яке зазнає ракетних ударів російських військ із самого початку війни», – пише «Медуза».

Відзначимо, у квітні 2022 року генеральна директорка російського ТОВ «Яндекс» Єлєна Буніна прийняла рішення звільнитися. Як повідомила Буніна, в Росії вона не перебуває з кінця лютого: «Я не повертатимуся: не можу працювати в країні, що воює зі своїми сусідами», — сказала вона.

У серпні 2022 року Роскомнагляд виділив 57,7 мільйона рублів на створення системи «Окулус», яка за допомогою нейромереж повинна буде аналізувати тексти, фотографії та відео на сайтах, у соцмережах та месенджерах щодо забороненої інформації.

Теги по теме
Россия Владимир Путин Львов
Источник материала
Поделиться сюжетом