Міжнародна федерація журналістів ініціювала виключення Росії зі свого складу після бунту чотирьох країн
Міжнародна федерація журналістів ініціювала виключення Росії зі свого складу після бунту чотирьох країн

Міжнародна федерація журналістів ініціювала виключення Росії зі свого складу після бунту чотирьох країн

Федерація досі не виключала Спілку журналістів Росії, попри те що та створила регіональні відділення на окупованих територіях України. Профспілки чотирьох країн звинуватили IFJ у корупції та непрозорості і пригрозили вийти з федерації в знак протесту.

Виконавчий комітет Міжнародної федерації журналістів (IFJ) ініціював офіційний процес виключення зі свого складу Спілки журналістів Росії. Це сталось після того, як профспілки Фінляндії, Норвегії, Данії та Ісландії оголосили, що вийдуть зі складу федерації на знак протесту проти корупції, непрозорості та толерування російської спілки. Про це повідомляє Reuters.

Голова Спілки журналістів Фінляндії Ганне Аго заявила, що профспілки нордичних країн роками намагалися підняти проблеми всередині IFJ, звинувачуючи спілку у тривалих недемократичних практиках та неетичному веденні фінансів.

Останнім часом їх розчарувало те, що IFJ не вжила заходів проти спілки журналістів Росії, яка створила регіональні асоціації журналістів на тимчасово окупованих Росією українських територіях.

У відповідь Міжнародна федерація журналістів повідомила, що її виконавчий комітет ініціював офіційний процес призупинення та виключення Російської спілки журналістів.

Крім того, журналістські спілки скандинавських країн підозрюють Міжнародну федерацію, яка називає себе «глобальним голосом журналістів», які прагнуть викривати корупцію та правопорушення, у корупції та непрозорому використанні коштів.

Зокрема, вони критикують рішення провести минулорічний Всесвітній конгрес IFJ в автократичному Омані — країні з обмеженою свободою преси. У цьому рішення фінська асоціація вбачає ймовірну фінансову складову.

За словами Аго, у бюджеті конгресу до 745 000 євро із загальної суми 778 000 євро надійшли від державних міністерств, приватних компаній та асоціації журналістів Оману, тоді як сама IFJ сплатила лише 33 000 євро витрат.

IFJ пояснила, що ці суми включають субсидії, узгоджені Асоціацією журналістів Оману, і назвав це «звичною процедурою, яку послідовно застосовували під час проведення конгресів IFJ протягом десятиліть».

Північні профспілки засуджують низьку плинність кадрів у керівних органах федерації та підозрюють, що на внутрішніх виборах організації могли бути задіяні недемократичні практики.

Заступник генерального секретаря IFJ Джеремі Дір назвав звинувачення чотирьох профспілок «неправдивими, наклепницькими та такими, що завдають шкоди» організації.

У федерації повідомили також, що їхні фінансові витрати офіційно перевіряються щороку.

Нагадаємо, ще після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Незалежна медіа-профспілка України вийшла із закликом виключити Союз журналістів Росії  із Міжнародної федерації журналістів, оскільки російські журналісти ведуть пропагандистську діяльність. Цю пропозицію було подано до Міжнародної федерації журналістів у режимі термінової заяви. 

Крім того, у травні 2022 року об'єднання українських медіа, журналістів та громадських організацій «Медіарух» звернулось до Міжнародної федерації журналістів із закликом виключити з її лав Союз журналістів Росії як структуру, повністю залежну від російського диктаторського режиму.

Міжнародна федерація журналістів із перших днів російського вторгнення в Україну засудила військову агресію та спрямувала ресурси свого безпекового Фонду на допомогу працівникам українських ЗМІ.

У червні на конгресі Міжнародної федерації журналістів, який пройшов у Омані, прийняли резолюцію із засудженням російської дезінформації щодо війни проти України.

У цій же резолюції Конгрес висловив підтримку та солідарність із Російською профспілкою журналістів і медіа, яка підтримує 15 осіб і 3 журналістів, які зараз перебувають у російські в'язниці.

Голова НМПУ Сергій Штурхецький пояснював тоді у коментарі «Детектору медіа», що виключити російську спілку може не Конгрес, а Виконавчий комітет Міжнародної федерації за поданням про етику, але «в цьому випадку потрібно більше часу».

 

 

Теги по теме
Россия российская агрессия
Источник материала
Поделиться сюжетом