УПЦ і далі є частиною російської православної церкви - висновок спецкомісії
УПЦ і далі є частиною російської православної церкви - висновок спецкомісії

УПЦ і далі є частиною російської православної церкви - висновок спецкомісії

КИЇВ. 1 лютого. УНН. Українська православна церква (мп) не розірвала церковно-канонічний зв'язок із російською православною церквою. Про це йдеться у висновку експертизи Державної служби з етнополітики та свободи совісті, передає УНН.

Цитата

"Прийняття нової редакції Статуту про управління УПЦ від 27 травня 2022 року та Постанови Собору УПЦ не призвели до розриву церковно-канонічного зв’язку Української Православної Церкви із російською православною церквою. Статус УПЦ як структурного підрозділу рпц, що користується певними правами самостійності, але не утворює автокефальну Церкву, залишається незмінним", - йдеться у висновках експертів.

Деталі

Зазначається, що у травні минулого року Собор УПЦ у відповідь на пропозиції Синоду і Собору єпископів УПЦ змінив Статут про управління УПЦ та прибрав згадки про московський патріархат та взаємовідносини УПЦ із рпц. Проте він ввів норму, що УПЦ є "самостійною і незалежною у своєму управлінні та устрої відповідно до Грамоти Патріарха Московського і всієї Русі Олексія ІІ від 27 жовтня 1990 року".

УПЦ надали статус "незалежної і самостійної у своєму управлінні, однак православне канонічне право не оперує таким поняттям, на відміну від понять "автокефальна" або "автономна" церква. Повністю "незалежною в управлінні" є лише автокефальна церква, яка на підтвердження свого статусу отримує відповідний документ (томос), пояснюють експерти. У інших випадках права чи обов'язки релігійних установ визначаються у статуті материнської церкви та статутах підлеглих релігійних організацій.

Експерти відзначають, що ще однією ознакою залежності УПЦ від мп є те, що вона "з’єднана" з "Єдиною Святою, Соборною й Апостольською Церквою", тобто зі Вселенським православ’ям, "через російську православну церкву".

"Наслідком цього є не лише доктринальна єдність УПЦ із Вселенським православ’ям через посередництво рпц, але й залежність у проведенні міжцерковної і міжрелігійної політики від свого релігійного центру та пряма вказівка на те, що УПЦ має "канонічний" статус лише через і завдяки Московському патріархатові", - повідомляється у документі комісії.

Довідково

Експертиза є релігієзнавчою, але не носить юридичного характеру, хоча експерти і брали до відома положення законодавства України, якими визначено ознаки входження релігійних організацій, які здійснюють свою діяльність в Україні, до структури закордонних релігійних центрів при визначенні наявності/відсутності церковно-канонічного зв’язку УПЦ з Московським патріархатом.

Нагадаємо

19 січня Кабінет міністрів Україні вніс до Верховної Ради законопроєкт про заборону московського патріархату в Україні.

Теги по теме
Украина УПЦ МП
Источник материала
Поделиться сюжетом