У Брюсселі чекають на Зеленського: на саміті обговорять санкції для Росії
У Брюсселі чекають на Зеленського: на саміті обговорять санкції для Росії

У Брюсселі чекають на Зеленського: на саміті обговорять санкції для Росії

Через безпекову ситуацію рішення про відрядження може ухвалювати останньої миті.

Володимир Зеленський збирається до Брюсселя, про те, що в столиці ЄС вже цього четверга чекають на українського президента, написали одразу кілька авторитетних західних ЗМІ, посилаючись на поінформованих співрозмовників. Наводять і подробиці візиту, який не підтверджують офіційно, але до якого у євроінституціях - уже готуються, розповідає ТСНкореспондентка “Радіо Свобода” Зоряна Степаненко.

Якщо з відрядженням складеться, то Володимир Зеленський зможе зустрітися не лише з керівництвом євроінституцій, а і з усіма 27-ма лідерами країн ЄС одночасно - в них якраз у четвер позачерговий саміт, де порядок денний знову очолює Україна. 

Він уже спілкувався з ними під час війни в цьому форматі, але виключно онлайн. У Єврораді напередодні підтвердили, що на високого гостя з України тут чекають. Її голова - Шарль Мішель - запросив Зеленського особисто долучитись до саміту. Втім, від надання подальших подробиць речник Мішеля утримався з міркувань безпеки. 

Джерела й низка авторитетних західних ЗМІ пишуть, що ще однією зупинкою Зеленського в Брюсселі стане площа Люксембург, де розташований Європарламент. Український президент планує звернутися з трибуни до євродепутатів, і там уже почалися приготування до цієї події, пише Associated Press. Співрозмовники видання пояснили, що у планах Європарламенту передусім бути готовими до прийому Зеленського на випадок, якщо він приїде. 

Додаючи, що через безпекову ситуацію рішення про відрядження може ухвалювати останньої миті.

Сам Зеленський минулого тижня, приймаючи лідерів євроінституцій у Києві, підтверджував бажання відвідати Брюссель, щоби висловити вдячність європейським лідерам за все, що вони вже зробили для України. Водночас, сказав, поїде, якщо дозволить обстановка в країні й на фронті - на тлі того, що росіяни, як заявляє українське політичне й військове керівництво, хочуть реваншу. Якщо буде шанс отримати далекобійну зброю - Зеленський тоді підкреслив, що вона змінить хід війни, й знають про це, додав, в Україні, в Москві, а також у Брюсселі. Чи означає це, що таку зброю країни ЄС готові надати, жодні інсайди поки невідомі. 

Український дипломатичний десант заявляв, що далекобійні ракети й бойові літаки - зараз у пріоритеті, і їх постачання спробують розблокувати в Мюнхені престижна конференція пройде наступного тижня. Наступного ж тижня і зустріч в Рамштайн-форматі. 

Щодо саміту, - серед ключових тем, яка там підніматиметься, - подальші антиросійські санкції. ЄС готує 10-й пакет санкцій до річниці вторгнення, й польський дипломат висловлював незадоволення, що надто повільно. 

Постійний представник Польщі при ЄС Анджей Садось висловив розчарування тим, що в Брюсселі затягують процедуру. «На фоні тривожної інформації про можливий новий наступ Росії ми втрачаємо дорогоцінний час, за який Україна щодня платить жертвами цивільних і пошкодженою інфраструктурою» - заявив польський дипломат. 

За словами Анджея Садося, європейська комісія не опрацювала санкційних пропозицій Польщі та країн Балтії і в останню мить скасувала минулотижневі зустрічі постійних представників.

Водночас стало відомо, що Байден відвідає Польщу нарикінці лютого. Візит може збігатися з річницею повномасштабного вторгнення Росії до України, повідомляє видання NBC. Водночас медіа додає, що графік поїздки не є остаточно затвердженим, поки про візит не оголосить Білий дім.

Читайте також:

Війна дала поштовх у розвитку міста: як змінилось Рені, від якого йде “дорога життя”

Вже майже рік без світла і води: мешканці зруйнованої Любимівки повертаються додому

На Прикарпатті обладнали школи захисним устаткуванням за ізраїльськими прикладом і дозволили офлайн-навчання

Источник материала
Поделиться сюжетом