В Україні можна буде поскаржитися на водіїв таксі через обслуговування недержавною мовою
В Україні можна буде поскаржитися на водіїв таксі через обслуговування недержавною мовою

В Україні можна буде поскаржитися на водіїв таксі через обслуговування недержавною мовою

Українці зможуть скаржитись на таксистів за невикористання української мови / фото flickr.com/Automobile Italia

В Україні надання інформації та обслуговування користувачів через онлайн-сервіси для таксистів здійснюється у відповідності із законодавством про державну мову.

Зокрема, їхні вебсайти та мобільні додатки мають українськомовні версії, комунікація з користувачами здійснюється відповідно до обраної ними мови. Про це повідомила прес-служба уповноваженого із захисту державної мови. 

Там наголосили, що послуги з перевезення надають безпосередньо водії авто і саме вони несуть повну відповідальність за дотримання Закону.

Відео дня

За відмови обслуговувати українською при зверненні до Уповноваженого громадяни мають надати інформацію про точний час, місце порушення, повні дані про водія і транспортний засіб, а також обставини і докази порушення (фото, відео).

Читайте також:
Вступна кампанія 2023: Рада попередньо схвалила скасування ДПА і тест замість ЗНО
Українців можуть зобов'язати здавати польську в рамках ЗНО - Мінреінтеграції
У Києво-Могилянській академії заборонили спілкуватися російською
У школах Закарпаття дискредитують українську мову - омбудсмен знайшов порушення

"Варто відзначити, що окремі онлайн-сервіси реагують на скарги користувачів щодо мови обслуговування і можуть припинити доступ водію-порушнику до програмного забезпечення. Нагадаємо, відповідно до статей 30 та 36 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" послуги у сфері транспорту в Україні надаються державною мовою. Лише на прохання пасажира його індивідуальне обслуговування може здійснюватися іншою мовою, прийнятною для сторін", - сказано у повідомленні.

Повідомити про порушення мовного Закону можна через електронну форму на сайті.

Державна мова в Україні: законодавство

16 липня 2022 року набирали чинності частина друга та шоста статті 27 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", які регламентують використання державної мови в мережі Інтернет та мови інтерфейсів комп'ютерних програм, встановлених на товарах.

Источник материала
Поделиться сюжетом