Норвезька компанія стала найбільшим постачальником газу до ЄС
Норвезька компанія стала найбільшим постачальником газу до ЄС

Норвезька компанія стала найбільшим постачальником газу до ЄС

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Фото: REUTERS

Норвезька нафтогазова компанія Equinor отримала рекордний скоригований операційний прибуток

Компанія стала найбільшим постачальником газу до Європи, оскільки Газпром скоротив постачання на тлі підтримки України Заходом.

 

Норвезька нафтогазова компанія Equinor отримала рекордний скоригований операційний прибуток у розмірі 74,9 млрд доларів за 2022 рік, що більш ніж удвічі перевищує попередній максимум, оскільки ціни на газ різко зросли. Про це повідомляє Reuters.

 

Чистий прибуток за рік склав 28,7 млрд доларів порівняно з 8,6 млрд доларів роком раніше. Компанія приєдналася до найбільших світових нафтогазових компаній, таких як ExxonMobil, Shell та BP, повідомивши про рекордні фінансові результати.

 

Компанія з контрольним пакетом акцій у держави минулого року стала найбільшим постачальником природного газу до Європи, оскільки російський Газпром скоротив постачання на тлі підтримки України Заходом, внаслідок чого європейські ціни на газ досягли рекордно високого рівня.

 

Однак у новому році ціни на газ впали, а акції Equinor, зареєстровані в Осло, знизилися на 9% з початку року. Загальний видобуток нафти і газу Equinor впав на 2% до 2,04 млн барелів нафтового еквівалента на добу 2022 року, але, як очікується, зросте на 3% 2023 року, повідомила компанія.

 

Видобуток газу на норвезьких родовищах зріс на 8% порівняно з минулим роком, оскільки компанія зосередилася на заміщенні втрачених поставок із Росії до Європи, а видобуток нафти знизився на 6%.

 

Попередній рекорд прибутку Equinor склав 36,2 млрд. доларів у 2008 році, коли ціна на нафту в Північному морі піднялася до рекордно високого рівня.

 

Компанія, яка отримує більшу частину свого прибутку в Норвегії, де нафтові компанії оподатковуються за ставкою 78%, заявила, що розраховує заплатити рекордні 49,9 млрд доларів податків у 2022 році.

 

 

 

 

 



Джерело

Теги по теме
газ Газпром
Источник материала
Поделиться сюжетом