У Німеччині Google запустить відеокампанію, яка навчить розрізняти дезінформацію про українських біженців
У Німеччині Google запустить відеокампанію, яка навчить розрізняти дезінформацію про українських біженців

У Німеччині Google запустить відеокампанію, яка навчить розрізняти дезінформацію про українських біженців

Автори:
Валерія Буняк
Раніше цей проєкт був зосереджений у Польщі, Чехії та Словаччині. За минулий рік він охопив майже третину мешканців цих країн.

Дочірня компанія Google Jigsaw планує розширити відеокампанію проти дезінформації про українських біженців на німецькомовний інтернет. Про це написало видання Tagesschau.

За допомогою освітніх роликів компанія має на меті навчити глядачів розрізняти маніпуляції в інфопросторі. Google зазначає, що ознаками дезінформації можуть бути емоційна мова або ж перекладання відповідальності за певні скарги чи звинувачення на групи не винних у цьому людей. 

Видання наводить приклад відео з кампанії Google про трьох подруг, які ввечері зустрілися в пабі. Одна з них закликає піти раніше, бо боїться, що вночі на вулиці на неї нападуть українські біженці. Натомість дві інші жінки заспокоюють подругу і кажуть, що більшість біженців — це жінки та маленькі діти. Кампанія називає подібні чутки в інтернеті «чистим залякуванням».

«Деякі люди хочуть налаштувати нас проти українців, які тікають від війни. Легше вплинути на людей, які чогось бояться, і відвернути увагу від справжньої причини, чому тут біженці», — йдеться у фільмі.

Видання Reuters зазначило, що ролики тривалістю 90 секунд транслюватимуть у рекламних слотах на YouTube Google, а також у твіттері, тіктоці та фейсбуці. Ідею запропонували психологи з університетів Кембриджа та Брістоля.

Як відомо, проєкт Google раніше був зосереджений у Польщі, Чехії та Словаччині. Директорка з досліджень Jigsaw Бет Голдберг розповіла, що минулого року навчальні відео переглянула майже третина населення цих країн.

Нагадаємо, у листопаді 2022 року компанії Google і YouTube оголосили про надання гранту в розмірі 13,2 мільйона доларів Міжнародній мережі перевірки фактів (IFCN) для створення Глобального фонду перевірки фактів. Мета полягає в тому, щоб підтримати 135 організацій мережі з перевірки фактів у 65 країнах.

Фото: Рexels

Теги по теме
Германия Google
Источник материала
Поделиться сюжетом