“Аль-Каїду” очолив колишній єгипетський спецназівець
“Аль-Каїду” очолив колишній єгипетський спецназівець

“Аль-Каїду” очолив колишній єгипетський спецназівець

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Фото: twitter.com/arabnews

Глава “Аль-Каїди” Сейф аль-Адель

США призначили винагороду за голову Сейф аль-Аделя у розмірі десяти мільйонів доларів.

Новим лідером терористичного угрупування “Аль-Каїда” став колишній єгипетський спецназівець Сейф аль-Адель. Про це 16 лютого повідомило агентство Reuters з посиланням на дані ООН.

“Сейф аль-Адель, колишній офіцер єгипетського спецназу, високопоставлений член Аль-Каїди, за голову якого призначено нагороду США у розмірі десять мільйонів доларів, тепер є “безперечним” лідером угрупування бойовиків”, – йдеться у статті.

Зазначається, що “Аль-Каїда” офіційно не назвала наступника Аймана аз-Завахірі, якого було вбито в результаті ракетного удару США по Кабулу торік, проте за даними ООН ним є саме аль-Адель.

За даними аналітиків, смерть Завахірі змусила організацію обрати стратегічного лідера, який зможе планувати смертоносні операції та керувати мережею джихадистів.

“На відміну від своїх убитих попередників, які підтримували владу за допомогою полум’яних відеороликів, що транслюються по всьому світу, з погрозами Сполученим Штатам, Адель планує напади “з тіні”, що допомогло перетворити “Аль-Каїду” на найбільш смертоносне бойове угруповання у світі”, – пише Reuters.

У листопаді 1998 року США звинуватили аль-Аделя в причетності до вибухів посольств країни в Танзанії та Кенії, в результаті яких загинули 224 цивільні особи і було поранено понад 5000 осіб.

Окрім операцій в Африці, організації тренувальних таборів бойовиків та причетності до вбивства американського журналіста Деніела Перла у Пакистані у 2002 році про Аделя відомо дуже мало.

Його називають одним із провідних воєначальників “Аль-Каїди”, а ФБР ідентифікує як одного з найбільш розшукуваних терористів.

За інформацією Держдепартаменту США, Аль-Адель перебуває в Ірані.

Нагадаємо, у жовтні 2020 року ВПС США завдали удару по групі ватажків “Аль-Каїди” у сирійській провінції Ідліб.






Джерело

Теги по теме
Боевики
Источник материала
Поделиться сюжетом