Google тестує блокування вмісту новин для деяких громадян Канади
Google тестує блокування вмісту новин для деяких громадян Канади

Google тестує блокування вмісту новин для деяких громадян Канади

Автори:
Валерія Буняк
Таким чином компанія напрацьовує потенційну відповідь на законопроєкт, який зобов'язує цифрові платформи платити видавцям за новини.

Google проведе тестування з блокування доступу до новинного контенту для деяких канадських користувачів. Про це повідомило видання Reuters.

Як зазначили у виданні, така ініціатива є тестовим варіантом потенційної відповіді на урядовий законопроєкт про онлайн-новини. 

«Закон про онлайн-новини» або законопроєкт C-18 Палати громад, який був представлений у квітні ліберальним урядом Джастіна Трюдо у Канаді, виклав правила, які зобов’язують платформи Meta і Google, укладати комерційні угоди та платити видавцям новин за їхній вміст. 

«Ми тестуємо потенційну реакцію продукту на законопроєкт C-18, яка впливає на дуже невеликий відсоток канадських користувачів. Щороку ми проводимо тисячі тестів, щоб оцінити будь-які потенційні зміни в Пошуку», — сказав представник Google у заяві для Reuters.

Таким чином тести, які впливають на випадкову вибірку менш ніж 4% користувачів у Канаді, «різною мірою обмежують видимість канадських і міжнародних новин».

Натомість прессекретарка канадського міністра спадщини Пабло Родрігеса сказала, що «канадці не будуть залякані», а також назвала розчаруванням те, що Google бере приклад з дій Meta.

«Канадцям потрібен доступ до якісних, заснованих на фактах новин на місцевому та національному рівнях, і саме тому ми запровадили Закон про онлайн-новини. Технічні гіганти повинні бути більш прозорими та підзвітними перед канадцями», — зазначила прессекретарка.

Минулого року Facebook попередив, що може заблокувати обмін новинним контентом на своїй платформі в Канаді через занепокоєння щодо законодавства, яке змусить цифрові платформи платити видавцям новин.

Нагадаємо, ще у 2021 році Французький антимонопольний регулюючий органнаклав штраф в розмірі €500 мільйонів на компанію Googleза невиконання в повній мірі тимчасових розпоряджень у суперечці з видавцями новин. Видавці APIG, SEPM і AFP звинувачували технологічного гіганта в тому, що він не зміг почати з ними добросовісні переговори, щоб знайти спільне рішення по винагороді за новинний контент в інтернеті відповідно до директиви ЄС, яка створює так звані суміжні права.

Фото: Рexels

Теги по теме
Канада Google
Источник материала
Поделиться сюжетом