Міністерство юстиції США може подати позов проти Google Maps
Міністерство юстиції США може подати позов проти Google Maps

Міністерство юстиції США може подати позов проти Google Maps

Автори:
Марина Баранівська
Урядовці хочуть з’ясувати, чи не порушує картографічний бізнес компанії принципи чесної конкуренції.

Міністерство юстиції США виявляє прискіпливий інтерес до величезного картографічного бізнесу Google і наразі шукає тих, хто стануть найкращими свідками у потенційному судовому процесі, який мав би на меті оскаржити позицію компанії, яка домінує на ринку цифрових карт і інформації про місцезнаходження. Про це пише Politico із посиланням на власні джерела.

Нагадаємо, у вересні 2022 року Мін'юст США звинуватив Google у недобросовісній конкуренції і оголосив, що позиватиметься до компанії через ексклюзивні угоди Google, що блокують конкурентів.

Крім цього, у січні цього року стало відомо, що Міністерство юстиції США та вісім штатів звернулись до суду зі скаргою, у якій вимагають розділити рекламний бізнес компанії Google. Позивачі підозрюють одну з найбільших техкомпаній у тому, що вона монополізувала ринок цифрової реклами.

Отже, Google Maps можуть стати третьою мішенню американських урядовців у їхніх спробах побороти монопольні позиції на ринку компанії-гіганта.

Картографічні дані Google часто використовуються в пошукових запитах, наприклад «піца поруч». Однак Google Maps також є ключовою частиною базової технології, яка використовується в таких сервісах, як служби доставки.

Мін’юст перевіряє, чи не примушує Google розробників додатків використовувати його продукти картографування та пошуку як пакет замість того, щоб мати можливість вибирати альтернативні варіанти для різних сервісів, повідомили джерела Politico.

Зі свого боку Google заявив, що поєднання інформації, наприклад з бази Google Maps, зі сторонніми даними може призвести до помилкових результатів і зрештою до ризиків для безпеки. 

Крім того, Міністерство юстиції також ретельно вивчає роботу сервісу Google Automotive Services для автовиробників, який об’єднує Google Maps із магазином додатків Google Play і голосовим помічником компанії.

Politico зауважує, що подібні справи можуть готуватися роками, але, як кажуть джерела, розслідування щодо Google Maps на сьогодні є одним із пріоритетів антимонопольного департаменту Мін’юста.  

Фото: Lars Plougmann / Flickr

Теги по теме
США Google
Источник материала
Поделиться сюжетом