Чорногорія вийшла із глухого кута в Конституційному суді, що загрожував вступу в ЄС
Чорногорія вийшла із глухого кута в Конституційному суді, що загрожував вступу в ЄС

Чорногорія вийшла із глухого кута в Конституційному суді, що загрожував вступу в ЄС

КИЇВ. 27 лютого. УНН. У понеділок законодавці Чорногорії погодили трьох із чотирьох суддів Конституційного суду країни, поклавши край тупиковій ситуації, яка погрожувала зупинити заявку балканського народу на членство в Європейському Союзі. Про це УНН пише посилаючись на АР.

Деталі

Конституційний суд Чорногорії було заблоковано протягом кількох місяців, оскільки основні політичні гравці не могли домовитись про нових членів. У суді семеро суддів, але з вересня вакантні чотири місця.

Офіційні особи ЄС попередили Чорногорію, що вона має дозволити нормальне функціонування Конституційного суду, якщо вона хоче продовжити свій шлях до вступу в ЄС. Суд має вирішальне значення для верховенства закону, оскільки наступного місяця в країні відбудуться важливі президентські вибори.

Законодавці у понеділок затвердили трьох із чотирьох суддів, але не змогли погодити четвертого кандидата. Голосування означає, що суд формально розблокований, незважаючи на відсутність одного члена. Нове голосування щодо обрання четвертого судді очікується протягом кількох тижнів.

Доповнення

Чорногорія перебувала в політичній кризі протягом кількох місяців після того, як її уряд впав у результаті вотуму недовіри, і основні політичні гравці не могли домовитися про те, чи слід оголосити дострокові вибори чи спробувати сформувати новий уряд.

Очікується, що президентські вибори 19 березня відобразять розбіжності між прозахідними, просербськими та проросійськими виборцями у балканській країні, що налічує близько 620 000 осіб. Багаторічний прозахідний президент Міло Джуканович балотується на новий термін.

Чорногорія раніше була частиною союзу із Сербією, перш ніж розпалася у 2006 році. Країна вступила до НАТО у 2017 році, кинувши виклик російській опозиції, і багато хто вважає її наступною у черзі на членство в ЄС.

Теги по теме
Конституционный суд
Источник материала
Поделиться сюжетом