Опубліковані перші супутникові знімки атакованого літака А-50
Опубліковані перші супутникові знімки атакованого літака А-50

Опубліковані перші супутникові знімки атакованого літака А-50

У мережі опублікували перші супутникові знімки військового аеродрому «Мачулищі» та літака дальної радіолокаційної розвідки А-50 ПКС Росії, який пошкодили 26 лютого. Фото оприлюднила приватна американська компанія MAXAR. 26 лютого на аеродромі за 12 кілометрів від Мінська російський літак А-50 пошкодив вибух. Російські повітряно-космічні сили застосовують аеродром «Мачулищі» як тимчасове місце дислокації літаків А-50 та МиГ-31 для виконання бойових завдань у війні проти України.

Супутниковий знімок літака А-50 на аеродромі «Мачулищі», Білорусь, 28 лютого 2023 року. Фото: MAXAR.

На знімку, зробленому вранці 28 лютого 2023 року, видно бортовий літак раннього попередження та управління A-50, який, як заявлено, був атакований. Судячи з фото можна дійти висновку, що літак не зазнав значних ушкоджень: на ньому відсутні характерні сліди, які могли би залишитись від пожежі або вибуху.

На обтічнику “тарілки” і крилах літака є темні плями, проте вони не є ознакою руйнування. Аналізуючи три фото літака зроблені 28 лютого у різний часовий проміжок можна помітити поступове “зникнення” плям, що є результатом випаровування вологи на поверхні фюзеляжу.

Супутникові знімки літака А-50 за 28 лютого 2023 року, перше фото – Bellingcat, друге фото – MAXAR, третє фото – Planet Labs, Inc.

Інших видимих ​​пошкоджень аеродрому та військової техніки на ньому також немає.

Супутниковий знімок аеродрому Мачулищі, Білорусь, 28 лютого 2023 року. Фото: MAXAR.

Також за допомогою сервісу Planet.com білоруська редакція видання “Радіо Свобода” отримала попередні супутникові фото цього аеродрому, зроблені за декілька днів до нападу.

На знімках за 19 лютого можна помітити російські перехоплювачі МиГ-31K. Це носії гіперзвукових ракет «Кинжал», які перебувають на постійному чергуванні поблизу білорусько-українського кордону і щоразу як вони піднімаються у повітря – в Україні оголошують повітряну тривогу.

Також на знімках зафіксовано літак ДРЛВ А-50. Це підтверджує його присутність на аеродромі 26 лютого. За даними видання, літак довгий час дислокується на цьому аеродромі, його помічали там на супутникових знімках за 14 та 9 лютого 2023 року. А-50 – це літак дальнього радіолокаційного виявлення і стратегічно важливий актив повітряних сил армії РФ. Можлива втрата одного із дев’яти бортів у складі ПКС стане сильним ударом по військовому потенціалу Росії.

Літаки ДРЛВ забезпечують глибоку розвідку повітряного простору вглиб України та виконують роль пунктів управління для координації повітряних операцій РФ. Також вони забезпечують критично важливу здатність виявлення низьколітаючих повітряних об’єктів на фоні землі. Це дуже важлива функція, адже наразі тактика польоту на низьких та наднизьких висотах для уникнення виявлення наземними РЛС – основна для літаків та вертольотів повітряних сил України. Окрім цього, літаки А-50 – це критична складова комплексу виявлення та наведення ракет надвисокої дальності ракет класу “повітря-повітря” Р-37, заявлена максимальна дальність ураження котрих становить 300 кілометрів. Джерело

Источник материала
loader
loader