Фінляндія все ж розглядає передачу винищувачів Hornet Україні
Фінляндія все ж розглядає передачу винищувачів Hornet Україні

Фінляндія все ж розглядає передачу винищувачів Hornet Україні

Врешті-решт Марін заявила, що Фінляндія розглядає можливість надання Україні Hornet.

Прем'єрка Фінляндії у понеділок, 13 березня заявила, що вона відкрита для обговорення надання Україні винищувачів, попри критику всередині її держави, оскільки Київ просив про більш передові системи озброєння.

Хоча Фінляндія наразі експлуатує парк літаків F/A-18 Hornet, у грудні 2021-го вона оголосила, що замовляє 64 багатоцільові винищувачі F-35A в американського підрядника Lockheed Martin.

У нас з'являться нові винищувачі F35… Коли ці старі Hornet будуть виведені з озброєння, ми зможемо обговорити їх майбутнє використання,
— сказала Санна Марін.

Втім, за даними видання, хоча Фінляндія планує замінити реактивні літаки, модель яких надійшла у виробництво ще у 1980-х роках, нові винищувачі не повинні надійти раніше, ніж у 2025 році.

Що цьому передувало

  • У п'ятницю, 10 березня, прем'єр-міністерка Фінляндії Санна Марін прибула з офіційним візитом до Києва. Вона зустрілася з президентом Володимиром Зеленським. І саме в той день заявила, що Фінляндія може передати Україні свої старіші винищувачі Hornet. Це і стало причиною палких дискусій.
  • Згодом армія та президент Фінляндії заявили, що нібито взагалі не обговорювали можливості надання Україні винищувачів.
  • Після цього Марін вирішила пояснити свою київську заяву. Вона сказала, що ніхто не обіцяв Hornet.
Источник материала
loader
loader