Зернові переговори. Росія зриває угоду?Сюжет
Зернові переговори. Росія зриває угоду?Сюжет

Зернові переговори. Росія зриває угоду?Сюжет

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Росія заявила про продовження терміну домовленостей на 60 днів, Україна вказала, що це суперечить умовам угоди, а ООН та Туреччина повідомили, що переговори продовжуються.

 
Зернова угода між Україною, Росією, Туреччиною та ООН про розблокування українських портів начебто мала бути продовжена, але щось пішло не так. Щось, як завжди, стосується Росії. Термін дії правочину завершується 18 березня, але сторони продовжують переговори.
 
Росія порушує умови
 
Посередниками між Україною та Росією у зерновій угоді виступали Туреччина та ООН та договори Москва та Київ підписували саме з ними. Тому обговорення питань, пов’язаних із продовженням угоди, також відбувається у кілька етапів.
 
Минулого тижня генсек ООН Антоніу Гутерріш приїжджав до Києва для переговорів із президентом України Володимиром Зеленським. На спільному брифінгу обидва висловилися за продовження угоди, жодних інших подробиць про те, як іде обговорення, не було.
 
Консультації щодо зернової угоди за участю представників Росії та ООН розпочалися у Женеві у понеділок. Вже наступного дня російський заступник міністра закордонних справ Олександр Грушко заявив, що угода продовжена на 60 днів замість 120.
 
Російські офіційні особи пояснили таке рішення недотриманням умов угоди. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков назвав позицію російської делегації жестом доброї волі, зробленим “в надії на виконання домовленостей”. Офіційний представник російського МЗС Марія Захарова заявила, що продовження зернової угоди на 60 днів пов’язане із “перекосом” у виконанні її умов.
 
Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, коментуючи позицію російської влади, заявив, що вона суперечить нинішній угоді, яка передбачає автоматичне продовження на 120 днів за відсутності заперечень сторін. Попереднє продовження зернової угоди було узгоджено наприкінці листопада саме таким чином.
 
Інші учасники операції швидко уточнили, що переговори ще тривають. “Організація Об’єднаних Націй зробить все можливе, щоб забезпечити продовження угоди в нинішньому вигляді”, – заявив журналістам представник Управління ООН з координації гуманітарних питань Йєнс Лаєрке, додавши, що “консультації з усіма сторонами і на різних рівнях продовжаться”. Про те, що переговори ще йдуть, повідомило і міністерство оборони Туреччини.
 
Москва хоче скасування санкцій
 
Одна з причин розбіжностей при продовженні угоди – у тому, що 22 липня у Стамбулі було підписано не один, а два документи: Меморандум про взаєморозуміння між ООН та Російською Федерацією, спрямований на забезпечення експорту продовольства та добрив із Росії на світові ринки та сама Чорноморська зернова ініціатива, яка передбачає безпечний експорт продовольства та добрив із заблокованих російськими військовими портів України (остання включала окремий договір України з Туреччиною та ООН та дзеркальну угоду Росії з Туреччиною та ООН).
 
За версією російського МЗС, Москві в ході переговорів було дано обіцянки, серед яких – “зняття всіх санкцій – прямих і непрямих – для постачання сільськогосподарської продукції РФ на міжнародні глобальні ринки”.
 
“Йдеться не лише про саму можливість перевезення, доступу наших кораблів до іноземних портів, (а й) про страховку, а також необхідність вирішувати питання, пов’язані безпосередньо з виробництвом, вирощуванням зерна в нашій країні. Це постачання відповідних технологій, запасних частин, різної сільгосптехніки і так далі”, – оголосив заступник глави МЗС Росії Олександр Грушко.
 
Таким чином, російська влада вимагає зняти значну частку економічних санкцій, які якимось чином зачіпають сільгоспвиробництво.
 
Україна теж має притензії
 
Українська влада теж не зовсім задоволена тим, як зараз працює зернова угода. За її умовами, всі суховантажні судна проходять інспекцію на рейді в Стамбулі, перед тим як відправитися в місця призначення.
 
Російські інспектори навмисно затягують перевірки, регулярно вимагають нерегламентовані документи та шукають інших необґрунтованих приводів, щоб затримати українські суди, стверджувалося в опублікованій 15 лютого спільній заяві українського МЗС та віце-прем’єр-міністра з відновлення України Олександра Кубракова.
 
За даними ООН, після укладання угоди вдалося експортувати понад 24 млн. тонн зерна.
 



Джерело

Теги по теме
Украина Россия Турция ООН
Источник материала
Поделиться сюжетом