Франція гальмує процес поповнення боєприпасів для України на 2 мільярди, – Telegraph
Франція гальмує процес поповнення боєприпасів для України на 2 мільярди, – Telegraph

Франція гальмує процес поповнення боєприпасів для України на 2 мільярди, – Telegraph

Країну звинуватили в гальмуванні планів Євросоюзу з поповнення запасів снарядів для артилерії в Україні. Як зазначають журналісти, вона вимагає, щоб відповідні боєприпаси вироблялися всередині блоку.

Франція прагне вигоди для ЄС

Офіційний Париж прагнув отримати гарантії щодо угоди про спільну закупівлю озброєння на 2 мільярди євро. Він зацікавлений у тому, щоб ці кошти отримали компанії, які базуються на території Євросоюзу.

Відповідна вимога, розповідають журналісти, пролунала під час переговорів про нову схему під керівництвом Брюсселя. Вона передбачає покупку мільйона 155-міліметрових артилерійських снарядів для України, щоб поповнити наші арсенали.

Згідно з цією схемою, країни-члени отримають грошові стимули для централізації і координації закупівель між собою в надії розмістити достатньо великі замовлення, щоб переконати виробників озброєнь збільшити обсяги виробництва,
– кажуть у виданні.

Тим часом урядовці з Франції переконані, що доступ до прибуткових контрактів мають отримати лише оборонні компанії всередині ЄС.

Багато країн-членів ЄС висловили відмінну від Франції думку. Якщо ми хочемо діяти негайно, а це необхідно, дуже важливо допустити компанії з країн, що не є членами ЄС, до участі в програмі,
– наголосив один з дипломатів ЄС.

Європейське джерело наголошує, що в Парижа дещо інші пріоритети. Замість підтримки України мовиться про бажання вкласти кошти у власну промисловість.

Бояться допуску турецьких фірм

Пропозицію Франції підтримали Греція та Кіпр, розповідають джерела журналістів. Вони також не хотіли б, щоб у схемі закупівель брали участь країни, які не є членами ЄС. Мовиться передовсім про Туреччину, чиї компанії гіпотетично могли б брати участь у тендерах, якби у них така можливість була.

Водночас зауважимо, що виняток можуть зробити для Норвегії. Ця держава – член Європейського оборонного агентства. А саме воно займатиметься координуванням закупівлі.

Источник материала
loader
loader