На наступному засіданні ВР планує взятися за реформування виборчого законодавства в контексті агітації
На наступному засіданні ВР планує взятися за реформування виборчого законодавства в контексті агітації

На наступному засіданні ВР планує взятися за реформування виборчого законодавства в контексті агітації

КИЇВ. 16 березня. УНН. Проект закону про внесення змін до Виборчого кодексу України щодо вдосконалення регулювання інформаційного забезпечення виборів та здійснення передвиборної агітації включений до порядку денного найближчого пленарного засідання ВР, повідомляє УНН.

Деталі

Законопроект, зареєстрований під номером 8310, за ініціативи низки народних депутатів від «Слуги народу» та «Голосу», наразі вже пройшов експертизу в непрофільних парламентських комітетах та отримав схвалення комітету, який щодо нього є головним - Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування під головуванням Олени Шуляк.

За словами Шуляк, законопроект спрямований на забезпечення рівності для всіх учасників виборчого процесу, боротьбу з порушеннями під час перебігу передвиборчої кампанії, захист прав журналістів і забезпечення об'єктивного висвітлення виборчого процесу. Вона наголосила, що прогалини у врегулюванні агітації завжди були слабким місцев виборчого процесу в Україні.

Відповідно до тексту законопроекту, він практично повністю змінює засади участі медіа в інформаційному забезпеченні виборів (зокрема, уточнюються принципи, на які спираються у свої роботі журналісти під час висвітлення виборчого процесу), особливості поширення результатів опитувань громадян (серед іншого результати нерепрезентативних досліджень повинні будуть маркуватися фразою – «Це опитування відображає думку лише його учасників»), уточнюються форми та засоби передвиборчої агітації (зокрема, і щодо поширення агітації в інтернеті), крім того, запроваджується «право на відповідь» - тобто, кандидату гарантується право на оприлюднення спростування інформації, яку він вважає недостовірною у тому ж ЗМІ, яке її поширило.

Як пояснюють співавтори законопроекту та голова профільного комітету Шуляк, законопроект містить норми, які вже обговорювалися при розробці закону «Про медіа».

Очікується, що найближчим часом законопроект може бути ухвалений у першому читанні.

Теги по теме
Верховная Рада выборы
Источник материала
Поделиться сюжетом