Звіт ООН: порушення прав у білорусі можуть бути прирівняні до злочину проти людяності
Звіт ООН: порушення прав у білорусі можуть бути прирівняні до злочину проти людяності

Звіт ООН: порушення прав у білорусі можуть бути прирівняні до злочину проти людяності

КИЇВ. 17 березня. УНН. Експерти ООН з прав людини звинуватили білорусь у систематичних порушеннях, включаючи репресії проти протестувальників та дисидентів, які можуть бути прирівняні до злочинів проти людяності у звіті, опублікованому в п'ятницю, передає УНН.

Деталі

Документ, випущений Верховним комісаром ООН з прав людини, охоплював період підготовки до спірних президентських виборів 9 серпня 2020 року та придушення демонстрантів та критиків у наступні місяці. Звіт ґрунтується на інтерв'ю з 207 потерпілими та свідками та аналізі понад 2500 доказів, включаючи фотографії, відео, медичні та судові протоколи.

"Є достатні підстави вважати, що в білорусі відбувалися і відбуваються систематичні, масові та грубі порушення прав людини", - йдеться у повідомленні.

"Деякі з порушень також можуть бути прирівняні до злочинів проти людяності".

У звіті йдеться, що порушення включали "повсюдне непотрібне та невідповідне застосування сили службами безпеки, тортури, довільні арешти та безкарність.

У звіті додається, що зловживання "були частиною кампанії насильства та репресій" проти тих, хто критикував уряд.

"Ми шкодуємо про те, що уряд білорусі не бажає визнати мандат, позитивно поставитися до нашого дослідження і надати доступ до країни", - заявила представник Управління Верховного комісара ООН з прав людини Елізабет Тросселл.

Управління ООН з прав людини зібрало десятки повідомлень про тортури і визнало сотні скарг, які заслуговують на довіру. Було задокументовано понад 100 випадків сексуального та гендерного насильства щодо затриманих.

Станом на 17 березня в білорусі за політично вмотивованими звинуваченнями перебувають під вартою 1 462 особи.

Додамо

лукашенко залізною рукою керує країною з 1994 року. Він закріпив свій шостий термін повноважень у результаті виборів 2020 року.

Сотні людей було затримано та побито під час демонстрацій після того, як лукашенка було оголошено переможцем, результат який опозиція та західні країни назвали сфальсифікованим.

Теги по теме
Беларусь ООН
Источник материала
Поделиться сюжетом