Українському та кримськотатарському журналісту Осману Пашаєву заборонили в'їзд до Туреччини
Українському та кримськотатарському журналісту Осману Пашаєву заборонили в'їзд до Туреччини

Українському та кримськотатарському журналісту Осману Пашаєву заборонили в'їзд до Туреччини

Про причини такого рішення Туреччина не повідомила. Пашаєв припускає, що на це могло вплинути, зокрема, висвітлення ним ймовірних випадків вивезення до країни вкраденого Росією з окупованих територій українського зерна.

Туреччина безстроково заборонила в’їзд на свою територію українському та кримськотатарському журналісту Осману Пашаєву. Про це він повідомив на своїй фейсбук-сторінці.

«Рано чи пізно це мало статися. Туреччина заборонила мені в'їзд до країни безстроково. Без пояснень. Які коди висвічуються в системі безпеки, я не знаю. Офіційно до мене претензій нема. Турецька довідка про несудимість ідеальна», — написав журналіст.

Пашаєв припускає, що на таке рішення Туреччини могло вплинути висвітлення ним антиурядових протестів у Стамбулі у 2013 році або ймовірних випадків вивезення до країни вкраденого Росією з окупованих територій українського зерна.

«Що могло стати причиною: висвітлення подій в Гезіпарку 2013-го, чи тексти щодо спроби путчу 2016 чи може прискіпливе фільмування торгівлі краденим росіянами в Україні зерном 2022-го, не знаю», — додав він.

У коментарах під дописом колеги журналіста запитують про подальші плани Пашаєва та роблять припущення щодо можливих причин заборони на в'їзд до країни.

«Детектор медіа» також звернувся до Османа по коментар та очікує на його відповідь.

Улітку минулого року Осман Пашаєв повідомив, що журналісти фіксують російські кораблі з викраденим в України зерном у портах Чорного, Середземного, Егейського та Мармурового морів.

21 червня у фейсбуці він писав про те, що один з російських кораблів «Святой Николай» з краденим зерном перебував в порту Стамбула, потім він мав вирушити до порту Бандирма, однак змінив маршрут і попрямував до Ізміра.

Як відомо, раніше Осман Пашаєв працював на телеканалах «Інтер», 5 каналі, НТН та СТБ. З 1 серпня 2011 року працював керівником інформаційної служби телеканалу ATR у Сімферополі. Окрім цього, був власкором каналу в Туреччині. Займався розвитком власного інтернет-каналу CrimeanOpenCh.

У травні 2014 року під час зйомок 70-х роковин депортації кримських татар зазнав нападу з боку проросійських активістів. Після цього Пашаєв залишив Крим, переїхавши до Туреччини. Певний час проживав у Стамбулі.

У тому ж році Осман Пашаєв очолив інформаційне мовлення НТКУ, потім працював на «Громадському ТБ» а згодом повернувся на кримськотатарський канал ATR на посаду головного редактора каналу.

У 2017 році журналіст залишив посаду головного редактора ATR і став виконавчим продюсером Кримської філії суспільного мовлення «UA:Крим», водночас залишаючись ведучим кримськотатарського каналу ATR.

Фото: «Радіо Свобода»

Теги по теме
Турция
Источник материала
Поделиться сюжетом