Швеція не постраждає, якщо Фінляндія першою вступить у НАТО – Ніїністе
Швеція не постраждає, якщо Фінляндія першою вступить у НАТО – Ніїністе

Швеція не постраждає, якщо Фінляндія першою вступить у НАТО – Ніїністе

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Президент Фінляндії Саулі Ніїністе

Гельсінкі не могло відмовитися від ратифікації Анкарою заявки на приєднання до альянсу, наголосив фінський лідер.

Президент Фінляндії Саулі Ніїністе заявив, що безпека Швеції не постраждає, якщо його країна вступить у НАТО першою. Про це 19 березня повідомило агентство Associated Press із посиланням на інтерв’ю політика шведській телекомпанії SVT.

“Ситуація в галузі безпеки у Швеції не опиниться під загрозою, навіть якщо Фінляндія і приєднається до НАТО першою”, – наголосив фінський лідер.

Ніїністе також зазначив, що вважає правильним своє рішення приєднатися до НАТО, не чекаючи на Швецію.

“Нам що, варто було б відмовитися від ратифікації Туреччиною (заявки на вступ в альянс)? Це звучить трохи шалено. Ситуація була б дуже складною, якби ми сказали “ні” Анкарі”, – зазначив він.

Глава держави додав, що Фінляндія, Швеція та Данія наразі ведуть окремі переговори зі Сполученими Штатами з питань безпеки, намагаючись укласти двосторонній військовий пакт, аналогічний до того, який Норвегія уклала з Вашингтоном раніше.

“Я думаю, що це велика зміна, не більша, ніж членство в НАТО… Це багато означає, якщо у всіх нас (скандинавських країн) є пряма і дуже схожа (військова) угода зі Сполученими Штатами”, – заявив Ніїністе.

Нагадаємо, 17 березня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що його країна розпочинає процес ратифікації заявки Фінляндії на вступ у НАТО. Він пояснив, що фінська сторона виконала свою частину домовленостей.

Як повідомляв Кореспондент.net, у травні минулого року Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ у НАТО і спочатку планували приєднатися до альянсу разом.

НАТО вимагає одностайного схвалення 30 членів для розширення, проте Туреччина та Угорщина не ратифікували заявки північних країн.

Парламент Угорщини переніс голосування на кінець березня. Туреччина заблокувала процес, зажадавши від обох країн оголосити терористичними курдські організації та видати їй осіб, які звинувачуються у тероризмі, а також скасувати заборони на постачання зброї Анкарі.




Джерело

Теги по теме
Турция
Источник материала
Поделиться сюжетом