Зеленський підписав закон про розвиток високоефективної когенерації в Україні: деталі
Зеленський підписав закон про розвиток високоефективної когенерації в Україні: деталі

Зеленський підписав закон про розвиток високоефективної когенерації в Україні: деталі

КИЇВ. 20 березня. УНН. Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який дозволить запровадити високоефективне виробництво теплової та електричної енергії відповідно до вимог Диретиви ЄС, пише УНН з посиланням на Урядовий портал.

Цитата

"17 березня Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України щодо розвитку високоефективної когенерації, який було розроблено Держенергоефективності та прийнято Парламентом 24 лютого 2023 року у другому читанні та у цілому", - йдеться у повідомленні.

Деталі

Завдяки цьому закону в Україні буде створено умови для запровадження саме високоефективного виробництва теплової та електричної енергії, імплементуючи при цьому вимоги Директиви 2012/27/ЄС про енергоефективність.

Когенерація вважається високоефективною, якщо ефективність генерації енергії когенераційною установкою порівняно з еталонними значеннями ефективності окремого виробництва теплової та електричної енергії дає економію первинної енергії, на рівні:

понад 10 % (для установок потужністю понад 1 МВт включно);
більше 0 % (для малих когенераційних установок потужністю від 50 кВт до 1 МВт та мікрокогенераційних установок потужністю до 50 кВт).

Таким чином, розвиток високоефективної когенерації дає змогу підвищити ефективність використання палива. Це, своєю чергою, сприятиме значній економії паливно-енергетичних ресурсів в масштабах країни. Виняткова перевага високоефективної когенерації – це можливість децентралізації генерації електричної енергії, що критично необхідно в умовах терористичних атак росії, підкреслює Урядовий портал.

"Усе це свідчить, що завдяки високоефективним когенераційним установкам українські міста отримають унікальні можливості – надійний, постійний доступ споживачів до теплової та електричної енергії, енергобезпеку, енергоефективність, заощаджені енергоресурси та навіть декарбонізацію", - зазначається в повідомленні.

Щоб стимулювати перехід на високоефективну когенерацію, законом передбачається:

заміна механізму кваліфікації когенераційних установок на кваліфікацію високоефективної когенерації за вимогами вищезгаданої Директиви ЄС;

запровадження гарантій походження електроенергії, виробленої високоефективними когенераційними установками.
Кваліфікацію високоефективної когенерації та видачу гарантій походження здійснюватиме Держенергоефективності.

Довідка

В ЄС високоефективна когенерація вже забезпечує 12% електроенергії та 16% теплової енергії, що використовується в будинках, промисловості та централізованому теплопостачанні. Це сприяє економії енергії в еквіваленті близько 30 млрд м3 на рік, з яких 15 млрд м3 - безпосередньо економія природного газу, інформує європейська асоціація “COGEN Europe”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада змінить регламент для пришвидшення євроінтеграційних законів - нардеп

Теги по теме
Верховная Рада Евросоюз Президент электроэнергия Закон
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны