Глибоку дію психоделічного напою аяуаска виявили при скануванні мозку
Глибоку дію психоделічного напою аяуаска виявили при скануванні мозку

Глибоку дію психоделічного напою аяуаска виявили при скануванні мозку

КИЇВ. 21 березня. УНН. Учені отримали глибокі знання, спостерігаючи за мозком під впливом диметилтриптаміну (DMT), психоделічної сполуки, яка міститься в Psychotria viridis, квітучому чагарнику, який подрібнюють і варять із нього психоделічний напій аяуаска, родом із регіону Амазонки, пише УНН з посиланням на The Guardian.

Деталі

Для дослідження Кріс Тіммерманн, очільник дослідницької групи DMT в Імперському коледжі Лондона, набрав 20 здорових добровольців, які отримали ін'єкцію 20 мг DMT і плацебо в лабораторних умовах. Усіх їх перевірили, щоб переконатися, що вони фізично і психічно підходять для дослідження.

Використовуючи електроенцефалографію (ЕЕГ) і функціональну магнітно-резонансну томографію (фМРТ), учені зафіксували активність мозку учасників до, під час і після впливу препарату. Волонтери повідомляли про те, наскільки інтенсивним був їхній досвід. У жодного з них не було блювоти, оскільки блювотний засіб є ще одним інгредієнтом аяуаски.

«У тій дозі, яку ми використовуємо, вона неймовірно ефективна, - сказав Робін Кархарт-Гарріс, професор неврології та психіатрії Каліфорнійського університету в Сан-Франциско. - Люди описують, як залишають цей світ і прориваються в інший, неймовірно захопливий і дуже складний, іноді населений іншими істотами, які, на їхню думку, можуть мати над ними особливу владу, наприклад, боги».

Він додав: «Ми бачили, що DMT руйнує основні мережі мозку, через що вони стають менш відмінними одна від одної. Ми також бачимо, що основні ритми мозку, які виконують здебільшого гальмівну, стримувальну функцію, порушуються, і разом з цим активність мозку стає більш ентропійною або насиченою інформацією».

Результати, опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, дають найбільш повну картину впливу психоделіків на людський мозок.

Вони показують глибокий вплив на мозок, особливо на ділянки, які у людей високо розвинені та відіграють важливу роль у плануванні, мові, пам'яті, ухваленні складних рішень та уяві. Області, з яких ми створюємо реальність, стають гіперпов'язаними, а спілкування стає більш хаотичним, плинним і гнучким.

Зокрема, результати показують, як порушується нормальна ієрархічна організація мозку, електрична активність стає анархічною, а зв'язки між ділянками різко зростають, особливо ті, що управляють функціями «більш високого рівня», такими як уява, що зовсім нещодавно розвинулася у людей. «Чим сильніша інтенсивність досвіду, тим більш гіперзв'язаними були ці області мозку», - сказав Тіммерманн.

Ця здатність робити мозкову діяльність плавнішою і гнучкішою, як вважають, лежить в основі не тільки глибокого психоделічного досвіду, а й багатообіцяючих результатів ранніх клінічних випробувань пацієнтів, яким давали DMT у поєднанні з психотерапією для лікування депресії. «DMT діє короткий час, тому це дуже гнучкий інструмент порівняно з псилоцибіном (активним інгредієнтом галюциногенних грибів) і ЛСД, дія якого може тривати від шести до десяти годин», — сказав Тіммерманн.

Але в той час як сканування та ЕЕГ дають безпрецедентне уявлення про мозок під дією DMT, дослідники вважають, що ще є що дізнатися. «Ми підозрюємо, що в той час як нові, більш розвинені аспекти мозку не регулюються під дією DMT, старі системи мозку можуть бути розгальмовані, - сказав Кархарт-Гарріс. - Те ж саме відбувається і уві сні. Це тільки початок відповіді на питання про те, як DMT так сильно змінює свідомість».

Доповнення

Люди шукали змінені стани, викликані аяуаскою, щонайменше 1000 років. У 2019 році під час археологічних розкопок у болівійській печері було виявлено шкіряний мішечок, зроблений із трьох лисячих морд. Аналіз внутрішньої частини сумки виявив сліди DMT, кокаїну, можливо, з листя коки, та інших психоактивних речовин. Сумка, датована 900-1170 роками нашої ери, була загорнута в згорток з маленькими лопаточками з кістки лами, дерев'яними нюхальними таблетками і яскравою пов'язкою на голові.

Теги по теме
исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом