Мінкульт заявив про порушення у Києво-Печерській лаврі
Мінкульт заявив про порушення у Києво-Печерській лаврі

Мінкульт заявив про порушення у Києво-Печерській лаврі

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Ці порушення можуть бути основою для розірвання договору оренди, попередили у відомстві.

 
Міністерство культури та інформаційної політики виявило низку порушень з боку Свято-Успенської Києво-Печерської лаври УПЦ МП. Про це повідомляється на сайті відомства у вівторок, 21 березня.
 
“Ці порушення можуть бути підставою для розірвання договору оренди про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, яке є державною власністю”, – йдеться у повідомленні.
 
Серед виявлених порушень – самовільна розбудова, добудова, перепланування пам’яток культурної спадщини, спорудження новобудов на території заповідника.
 
“Це порушення вимог частини 14 статті 5, статті 141, пункту 1 статті 24, пунктів 2, 3 статті 25, статті 26, статті 32, пункту 4 статті 33 Закону України “Про охорону культурної спадщини”, частини четвертої статті 26 закону України “Про регулювання містобудування” діяльності, статті 5 закону України “Про основи містобудування”, статті 28 Закону України “Про архітектурну діяльність”, а також пунктів 2.2.3, 2.2.6, 2.2.7 Охоронних договорів”, – зазначили у відомстві.
 
Крім того, було зафіксовано нецільове використання об’єкта державної власності, зокрема підвалу 1914 року. Йдеться також про неналежне утримання пам’ятника архітектури місцевого значення – книжкового складу, корпусу 113.
 
У міністерстві наголошують на порушенні умов підпункту 4 пункту 3.2 договору від 19 липня 2013 року №2 про зобов’язання не передавати без дозволу заповідника (державної установи) майно третім особам. Там виявлено передачу корпусів у суборенду Митрополії УПЦ та Київської духовної академії; а також 20 сторонніх юридичних осіб.
 
У Мінкульті нагадали, що зараз на території Києво-Печерської лаври працює комісія з перевірки наявності, умов зберігання та стану збереження культурних цінностей.
 
У будь-якому разі священнослужителі УПЦ МП мають залишити лавру до 29 березня. У Мінкульті пообіцяли “стимулювати” цей процес.
 
 



Джерело

Теги по теме
Украина УПЦ МП церковь нарушение
Источник материала
Поделиться сюжетом