Це не випадковість: чи може візит прем'єра Японії бути відповіддю Китаю
Це не випадковість: чи може візит прем'єра Японії бути відповіддю Китаю

Це не випадковість: чи може візит прем'єра Японії бути відповіддю Китаю

Про це 24 Каналу розповів керівник аналітичного відділу Центру контент-аналізу Сергій Стуканов. За його словами, візит японського прем'єра до України свідчить про демонстрацію єдності Японії із Західним світом.

21 березня до України з неочікуваним візитом приїхав прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда. Оскільки цьогоріч Японія головує у "Великій сімці", цей приїзд був очікуваним та сподіваним. Сергій Стуканов зазначив, що представники японського уряду єдині з "Групи семи", хто не відвідав Україну з початку повномасштабного вторгнення.

Те, що він (візит – 24 Канал) відбувся саме в той момент, коли Сі був в Москві, точно не можна назвати випадковістю. Це справді такий сигнал, який з одного боку повинен продемонструвати те, що не вся Азія є на боці Росії. З іншого боку – це демонстрація єдності Західного світу не лише в Європі та Північній Америці, а й в Азії,
– заявив Стуканов.

Крім того, велику роль відіграють і непрості взаємини між Японією та Китаєм. Сьогодні Японія з огляду на посилення Китаю може так само мати певне побоювання щодо політики Китаю та їхніх імперіалістичних зазіхань. Візит Фуміо Кішіди до України – це свого роду демонстрація того, що в разі чого Японія буде в єдності із Західним світом.

Сергій Суханов про причини візиту прем'єра Японії в Україну: дивіться відео

Відносини Японії та Росії

В останні півтора десятиріччя дуже поволі точилися діалоги між Кремлем та Японією про Курильські острови, які зараз перебувають під контролем Росії, але належать Японії. Вони сподівалися, що цей діалог буде продовжуватися, а тому позиція Японії щодо російсько-української війни була досить поміркованою й обмеженою. Втім після повномасштабного вторгнення Росії цей чинник перестав впливати.

"Японці більше не прагнуть вести подібні діалоги з росіянами, коштом, жертвою чи інтересами України. Тому сьогодні японці допомагають не лише гуманітарно та економічно. Ми почули їхню заяву, що 30 мільйонів доларів будуть спрямовані безпосередньо на озброєння України", – зазначив Сергій Стуканов.

Таке рішення є вагомим кроком вперед у японсько-українських взаєминах, адже Японія фактично не працює на військове посилення інших країн, навіть якщо мовиться про їхніх союзників. Тому візит наших японських партнерів є надзвичайно вагомим і збалансовує візит китайського лідера.

Приїзд прем'єра Японії до України: що відомо

  • 21 березня прем'єр Японії Фуміо Кішіда приїхав з неанонсованим візитом до України. Це перша з часів Другої світової війни поїздка прем'єр-міністра Японії до країни чи регіону, де тривають бойові дії.
  • Політолог Олег Саакян розповів, що Японія зможе підставити плече Україні– і фінансово, і технологічно. Порядок денний зустрічі Фуміо Кішіди та Володимира Зеленського був щільним на напрацьованим.
  • Прем'єр-міністр Японії також побував у Бучі. Пізніше він оголосив про виділення для України 30 мільйонів доларів на нелетальне озброєння для України. Крім того, 470 мільйонів прем’єр пообіцяв для енергетичного сектору та інших галузей.
Теги по теме
Япония
Источник материала
Поделиться сюжетом