Голова МЗС заявила, що ПАР проконсультується з Росією через міжнародний ордер на арешт Путіна
Голова МЗС заявила, що ПАР проконсультується з Росією через міжнародний ордер на арешт Путіна

Голова МЗС заявила, що ПАР проконсультується з Росією через міжнародний ордер на арешт Путіна

Президент Росії може завітати у серпні до Південної Африки на саміт країн БРІКС.

Південно-Африканська Республіка розгляне своє законодавство та проконсультується з російською стороною через ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна.

Про це заявила міністерка закордонних справ країни Наледі Пандор у коментарі місцевому агентству SABCNews.

«ПАР матиме розглянути наявні положення нашого законодавства. Думаю, нам також треба буде провести дискусії у нашому уряді, а також із нашими колегами в Росії та визначити подальший шлях», — сказала вона.

За словами Пандор, такої дискусії ще не було, проте вона вважає її «критично важливою».

Раніше Південно-Африканська Республіка заявила, що усвідомлює свої юридичні зобов'язання щодо ордера на арешт президента Росії Володимира Путіна, якщо той відвідає, як заплановано, країну в серпні під час саміту БРІКС.

Нагадаємо, 17 березня Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та Марії Олексіївни Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ у справах дитини. 

Їх підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до Російської Федерації, що відбувалось щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Згодом генеральний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан заявив, що виданий ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна є довічним.

Генеральний прокурор України Андрій Костін на своїй фейсбук-сторінці назвав цю подію «історичним рішенням для України та всієї системи міжнародного права» і подякував особисто Прокурору МКС Каріму Хану.

19 березня Верховна Рада ухвалила заяву із закликом до країн — учасниць Римського статуту зробити все можливе для виконання рішення Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт президента РФ Володимира Путіна та передачі його у розпорядження суду. 

19 березня міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн оголосив, що виконає ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна, якщо він з'явиться на німецькій території.

Фото: Sergei Chirikov / Getty Images

Теги по теме
Владимир Путин арест Африка
Источник материала
Поделиться сюжетом