Рідна партія чинить тиск на Нетаньягу, щоб той припинив судову реформу
Рідна партія чинить тиск на Нетаньягу, щоб той припинив судову реформу

Рідна партія чинить тиск на Нетаньягу, щоб той припинив судову реформу

КИЇВ. 26 березня. УНН. Міністр оборони Йоав Галант, депутат від правлячої партії "Лікуд" прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу повторив у неділю заклик призупинити оспорювану судову реформу і порушив питання про можливість послаблення парламентської більшості уряду, інформує УНН з посиланням на Times of Israel.

Що передувало

Незгода з правлячою партією та кабінетом прем'єра посилила місяці безпрецедентних масових протестів ізраїльтян, які побоюються, що пакет реформ може поставити під загрозу незалежність Вищого суду.

Нетаньягу, якого судять за звинуваченнями у хабарництві, які він заперечує, каже, що реформа врівноважить гілки влади.

Очікується, що ключовий законопроект, який фактично дає його релігійно-націоналістичній коаліції більший контроль над призначенням суддів, буде ратифікований цього тижня в Кнесеті, де він та його союзники мають 64 зі 120 місць.

Деталі

Міністр оборони Йоав Галант публічно закликав Нетаньягу призупинити дію закону на місяць. Він сказав, що загальнонаціональні протести проти реформи, в яких бере участь все більше військових резервістів, також зачіпають регулярні сили та підривають національну безпеку.

«Я не сприятиму цьому», — сказав Галант у своєму телезверненні, натякнувши, що якщо голосування з ратифікації все ж таки відбудеться цього тижня, він може утриматися.

У неділю Юлій Едельштейн, депутат від Лікуду, який очолює комітет Кнесету із закордонних справ та оборони, також закликав призупинити перегляд, щоб можна було обговорити та внести поправки. На запитання в інтерв'ю, чи утримається він або проголосує проти законопроекту, він не відповів прямо, але послався на свою відсутність на засіданнях Кнесету на початку цього місяця.

«Я повинен нагадати вам, що коли мене не послухали в "Лікуді" і проігнорували мій заклик до діалогу, мене не було при першому читанні цих законопроектів», — сказав Едельштейн ізраїльському радіо.

«Ми не хочемо ховати реформи, - додав він, - Але виносити їх на голосування до того, як стане ясно, що вони підтримуються, було б авантюрою, якої краще уникати».

Заяву Галанта привітав депутат від Лікуду Девід Бітан. Минулого тижня молодший депутат від Лікуду Елі Далал висловився за припинення реформи.

Нетаньяху, який повернувся в неділю з Лондона, поки не прокоментував незгоду у своїй партії.

Теги по теме
Израиль
Источник материала
Поделиться сюжетом