У Туркменістані проходять парламентські вибори
У Туркменістані проходять парламентські вибори

У Туркменістані проходять парламентські вибори

КИЇВ. 26 березня. УНН. У неділю в Туркменістані відбуваються парламентські вибори. Про це УНН інформує з посиланням на AFP та АР.

Деталі

У неділю виборці Туркменістану прийшли на виборчі дільниці, щоб обрати новий парламент, який, як очікується, буде вільним від опозиції та лояльним до уряду.

Загалом у Туркменістані о 07:00 відкрилися 2602 виборчі дільниці, в яких проживає близько 3,5 млн зареєстрованих виборців, ще 42 виборчі дільниці було створено при посольствах за кордоном.

Виборці оберуть 125 депутатів із 258 кандидатів, висунутих трьома політичними партіями або які балотуються незалежно один від одного. Усі вони підтримують президента Сердара Бердимухамедова.

Голосування є першим за нового президента, який прийшов до влади в результаті спадкоємності влади в березні 2022 року, і проводиться після скасування верхньої палати законодавчих зборів та створення найвищого органу.

Раніше жодні вибори в країні не були оцінені західними спостерігачами як незалежні чи чесні.

Президент Сердар Бердимухамедов заспокоїв виборців, заявивши: «Ці вибори пройдуть відповідно до демократичних принципів, відповідно до місцевого законодавства та міжнародного права».

Але оскільки у голосуванні не брала участі опозиція, ентузіазм виборців виявився обмеженим.

"Платформи кандидатів я не знаю", - зізнався перед голосуванням пенсіонер 65-річний Агамурад Біачімов. "На жаль, я ніде не бачив плакатів, які закликають людей голосувати", - сказав він AFP.

ЗМІ зазначають, що було важко знайти інформацію про будь-яку політичну партію, лише біографії 258 кандидатів, перераховані у газеті «Нейтральний Туркменістан».

Ачір Овезов, який працює на ашхабадському ринку, заявив, що не голосуватиме. "Я повинен працювати день і ніч, щоб прогодувати сім'ю, і я не знаю кандидатів", - сказав він.

Контекст

Колишній стоматолог та міністр охорони здоров'я Гурбангули Бердимухамедов прийшов до влади у 2006 році, змінивши після смерті президента-засновника країни Сапармурата Ніязова.

Бердимухамедов, який створив сильний культ особи під час свого перебування на посаді, передав кермо влади своєму синові Сердару минулого року після символічних дострокових виборів, але зберіг за собою посаду голови верхньої палати парламенту. Гурбангули Бердимухамедова також називають Аркадаг або «Захисник», і спостерігачі кажуть, що він залишається реальною владою в країні.

У січні 65-річний Бердимухамедов-старший запропонував скасувати верхню палату, створену на його прохання у 2021 році, та створити після одноголосного голосування «вищий представницький орган народної влади», Халк Маслахати чи «Народну Раду». Повноваження нової ради охоплюють основні напрями внутрішньої та зовнішньої політики Туркменістану.

Після відставки Бердимухамедов зустрівся з кількома іноземними лідерами, зокрема з володимиром путіним минулого року, на його честь будується нове місто.

Туркменістан залишається однією з найбільш закритих країн світу і, за даними організації «Репортери без кордонів», посідає 177-е місце зі 180 країн за рівнем свободи преси, випереджаючи Іран, Еритрею та Північну Корею.

Офіційно у країні не зафіксовано жодного випадку Covid-19.

Економіка країни сильно залежить від експорту газу до Китаю та меншою мірою до росії та Ірану.

Теги по теме
выборы парламент
Источник материала
Поделиться сюжетом