Байден не передбачає громадянської війни в Ізраїлі - Білий дім
Байден не передбачає громадянської війни в Ізраїлі - Білий дім

Байден не передбачає громадянської війни в Ізраїлі - Білий дім

КИЇВ. 27 березня. УНН. Президент США Джо Байден не побоюється, що протести в Ізраїлі переростуть у громадянську війну після кількох тижнів заворушень через неоднозначну судову реформу, заявив у понеділок Білий дім, передає УНН.

Цитата

"Президент вважає, що однією з чудових рис Ізраїлю є його сильна історія демократії", - заявив журналістам представник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі.

"Багато в чому ви бачите ті ж традиції", - сказав він, маючи на увазі масові протести проти дій вкрай правого уряду прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу.

У той час, як Сполучені Штати "стурбовані" планами уряду Нетаньягу щодо судової системи, "президент не стурбований тим, що Ізраїль може скотитися до будь-якої громадянської війни", - сказав Кірбі.

Раніше

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу оголосив, що суперечливий план реформи судової системи країни буде відкладений після кількох місяців протестів та страйків.

Нетаньягу виступив після того, як десятки тисяч ізраїльтян провели демонстрацію перед Кнесетом, а робітники розпочали загальнонаціональний страйк, що стало різкою ескалацією масового протестного руху. Хаос закрив більшу частину країни і погрожував паралізувати економіку, призупинивши польоти в міжнародному аеропорту Бен-Гуріон та зупинивши роботу в основних морських портах країни. Також були закриті дитячі садки та торгові центри, а також філії мережі швидкого харчування McDonald's.

Незабаром після виступу голова найбільшої профспілки країни "Гістадрут" заявив, що скасовує загальний страйк.

Правий партнер Нетаньяху з коаліції, міністр національної безпеки Ітамар Бен-Гвір заявив, що погодився на відстрочку в обмін на угоду, згідно з якою він міг би сформувати національну гвардію в рамках свого міністерства.

Перед зверненням прем’єр-міністра масовий антиурядовий протестний рух заявив, що відстрочки недостатньо.

"Тимчасового заморожування недостатньо, і загальнонаціональні протести посилюватимуться доти, доки закон не буде відхилений Кнесетом", - заявили організатори.

Теги по теме
Джо Байден Израиль
Источник материала
Поделиться сюжетом