Нетаньягу про судову реформу: "Ми не відмовимося від того, заради чого нас обрали, але постараємося прийти до порозуміння"
Нетаньягу про судову реформу: "Ми не відмовимося від того, заради чого нас обрали, але постараємося прийти до порозуміння"

Нетаньягу про судову реформу: "Ми не відмовимося від того, заради чого нас обрали, але постараємося прийти до порозуміння"

КИЇВ. 27 березня. УНН. Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу ввечері звернувся до народу країни із заявою стосовно судової реформи, зазначивши, що уряд не відмовиться від своїх рішень, але постарається досягти взаєморозуміння, пише УНН з посиланням на звернення прем'єр-міністра.

Цитата

“Я беру тайм-аут, щоб вести діалог. Учора я прочитав лист Бені Ганца, в якому він зобов'язується сумлінно вступити в переговори… Через відповідальність, яка лежить на мені за весь народ, я вирішив призупинити друге і третє читання, щоб дати час для досягнення угоди. Ми не відмовимося від того, заради чого нас обрали. Але ми спробуємо прийти до взаєморозуміння”, – заявив прем'єр-міністр, коментуючи відтермінування судової реформи.

Деталі

Рішення Нетаньягу привітав ексміністр оборони, генерал-лейтенант Армії оборони Ізраїлю і депутат Кнесету Бені Ганц. Він заявив, що зараз також не час звільняти міністра оборони, і закликає повернути його в уряд.

Зі свого боку, президент держави Іцхак Герцог заявив, що зупинення законодавства є правильним рішенням.

“Настав час почати відверті, серйозні та відповідальні переговори, які заспокоять суспільство. Закликаю всіх проявити відповідальність. Протести і демонстрації - так, незалежно від сторони. Насильство - в жодному разі. Якщо одна сторона виграє, держава програє. Ми повинні зберігати себе як єдиний народ і єдину державу - єврейську і демократичну.

Заради нашої єдності та майбутнього наших синів і дочок, потрібно почати розмову тут і зараз”, – заявив Герцог.

Тим часом, на тлі заяви Нетаньягу про відтермінування реформи, ЗМІ повідомляють про закінчення протестів. Так, глава Всеізраїльської конфедерації профспілок (Гістадрут) Арнон Бар-Давид, який виступав за заморожування просування судової реформи, оголосив про припинення страйків. Про завершення демонстрацій заявили також і представники місцевої влади.

Крім того, відомо, що аеропорт імені Бен-Гуріона, який раніше призупиняв роботу на тлі протестів, відновлює польоти у звичайному режимі.

Контекст

Мітинги в Ізраїлі тривають уже третій місяць, і вважаються наймасштабнішими в історії єврейської держави. Причиною тому були плани уряду обмежити повноваження Верховного суду, що передбачало проведення судової реформи.

Прем'єр-міністр країни Беньямін Нетаньягу просував наміри позбавити судову владу можливості впливати на рішення законодавчих і виконавчих органів. Пропоновані поправки передбачали, що будь-яке таке рішення можна перекреслити парламентською більшістю.

У неділю Нетаньягу звільнив міністра оборони Йоава Галанта, який закликав уряд заморозити судову реформу. Таке рішення прем'єра спровокувало нову хвилю протестів.

За даними поліції, в Єрусалимі біля Кнесету зібралося понад 100 тисяч демонстрантів.

Ізраїльське суспільство поділилося на дві категорії. Одні виступали за просування реформи, інші – налаштовані категорично, що призвело до зіткнень протестувальників.

На тлі мітингів, Беньямін Нетаньягу і глава вкрай правої партії "Оцма Ієгудіт" - міністр національної безпеки Ітамар Бен-Гвірдосягли домовленості, згідно з якою проведення судової реформи може бути перенесено на літню сесію Кнесету (з травня по липень).

Теги по теме
Израиль
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны