У МАГАТЕ заявили про посилення загрози аварії на ЗАЕС
У МАГАТЕ заявили про посилення загрози аварії на ЗАЕС

У МАГАТЕ заявили про посилення загрози аварії на ЗАЕС

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Останнім часом поблизу станції посилилися бойові дії, а з початком контрнаступу України загроза стане ще вищою.

Поблизу захопленої росіянами Запорізької АЕС посилились бойові дії. Про це заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, передає у вівторок, 28 березня, Associated Press.
 
“Моя команда на місці щодня повідомляє про атаки, вибухи важкого озброєння. Це відбувається практично постійно”, – заявив Гроссі.
 
Він зазначив, що “імовірність аварії на станції зростає”. Гроссі нагадав, що за 13 місяців станція шість разів перемикалася на аварійні дизель-генератори.
 
“Це може статися через обстріл, безпілотник, атаку, наступальну або оборонну операцію. Тож це не те, що можна спланувати”, – повідомив глава МАГАТЕ.
 
При цьому Гроссі зазначив, що з настанням весни погрози зростають.
 
“Йдуть розмови про наступ, контрнаступ. Зосередження військ, зосередження бойової техніки, важкого озброєння в районі, що прилягає до заводу, зросло в геометричній прогресії, що, звичайно, наводить на думку про те, що можливість аварії, відновлення нападу… може зрости “, – сказав він.
 
Гендиректор МАГАТЕ зазначив, що продовжує вести діалог з російськими окупантами та владою України “щоб гарантувати, що в Європі не станеться великої радіологічної катастрофи”.
 
“Очевидно, що потрібні політичні зобов’язання, політичне рішення. У цьому випадку вони домовлятимуться про захист станції. Вони не домовляються між собою. Вони домовляються з МАГАТЕ. Вони домовляються про ядерну безпеку та захист. Це дуже важливий елемент, який, на мій погляд, слід взяти до уваги”, – заявив Гроссі.
 
При цьому він зазначив, що останні місяці переговори не призвели до будь-якого прогресу.
 
Як повідомлялося, у понеділок президент Володимир Зеленський провів зустріч із генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі, під час якої детально розглянули ситуацію на Запорізькій АЕС.
 
Також Рафаль Ґроссі заявив, що припинив переговори про створення зони безпеки навколо ЗАЕС.



Джерело

Теги по теме
ДТП
Источник материала
Поделиться сюжетом