Швейцарія засудила чотирьох банкірів, причетних до управління рахунком кума путіна
Швейцарія засудила чотирьох банкірів, причетних до управління рахунком кума путіна

Швейцарія засудила чотирьох банкірів, причетних до управління рахунком кума путіна

КИЇВ. 30 березня. УНН. Чотири колишні банкіри швейцарської філії ключового російського банку в четвер були визнані винними в тому, що вони не перевірили належним чином рахунки, відкриті на ім'я російського віолончеліста, який має давні зв'язки з володимиром путіним. Про це УНН інформує з посиланням на АР.

Деталі

Підсудних засудили в Цюріху до умовних вироків, порушення яких може призвести до штрафів у розмірі сотень тисяч швейцарських франків. Прокуратура вимагала для підсудних семи місяців позбавлення волі умовно.

Адвокати всіх підсудних негайно оголосили про плани подати апеляцію, згідно з електронним листом представника Газпромбанку в Швейцарії, який перебуває в процесі згортання своєї діяльності і сам не звинувачується.

Вирок послідував за одноденним судовим процесом 8 березня, заснованим на інформації про таємні фінансові потоки, виявлені у витоках Панамських документів у 2016 році, в яких фігурує музикант та друг дитинства путіна Сергій Ролдугін. Прокурорам знадобилися роки, щоб розплутати грошову павутину та передати справу до суду.

Із «Панамських документів» слідує те, що член кола друзів путіна допоміг спрямувати мільйони за кордон і що фінансові службовці, можливо, заплющували очі на такі потоки.

Колишнім співробітникам Газпромбанку — трьом уродженцям росії та одному уродженцю Швейцарії, чиї імена не можуть бути названі відповідно до швейцарського законодавства, — висунули звинувачення в тому, що вони не змогли належним чином перевірити, чи справді Ролдугін володів активами на рахунках, який був клієнтом банку з 2014 до 2016 року.

У документах, поданих під час відкриття рахунків, перераховані транзакції на суму 11,5 млн. швейцарських франків (12,2 млн. доларів США). У обвинувальному висновку зазначено, що путін має «величезні активи, якими управляють близькі йому люди».

У обвинувальному висновку йдеться про те, що Газпромбанк зберіг рахунки, незважаючи на «численні» повідомлення ЗМІ про стосунки Ролдугіна з путіним, у тому числі про те, що він був хрещеним батьком однієї з дочок путіна.

У документах банку зазначений дохід Ролдугіна у розмірі 1 мільйона швейцарських франків на рік, його активи у розмірі 10 мільйонів франків та його професія музиканта, що вказує на те, що грошові потоки «аж ніяк не ймовірні, як власне багатство Ролдугіна», йдеться в обвинувальному висновку. Структура рахунків вказує на те, що його використовували як «підставну особу».

У 2016 році, коли в повідомленнях Ролдугіна було названо власником офшорних активів на 2 мільярди доларів, путін заперечував будь-який зв'язок з офшорними рахунками і назвав витік Панамських документів частиною зусиль Заходу щодо ослаблення росії.

Теги по теме
Швейцария
Источник материала
Поделиться сюжетом