Підсумки 30.03: Нова допомога та виселення з лаври
Підсумки 30.03: Нова допомога та виселення з лаври

Підсумки 30.03: Нова допомога та виселення з лаври

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Україна гостро потребує фінансової допомоги

Україна отримала $1,25 млрд. від США, Японія дасть ще $400 млн.; Через перешкоджання роботі комісії Мінкульту на території Києво-Печерської лаври подано заяву до поліції. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

До державного бюджету України надійшов грант від США на суму 1,25 млрд. доларів

Кошти надані через цільовий фонд Світового банку. Грант буде спрямований на забезпечення часткового відшкодування видатків бюджету, зокрема на пенсії, соціальну допомогу (допомога для внутрішньо переміщених осіб), забезпечення оплати праці працівників державних органів, працівників ДСНС та працівників вищих навчальних закладів.

Японія виділила Україні новий пакет гуманітарної допомоги на 470 млн. доларів

Ці кошти переважно підуть на розмінування територій та відновлення енергетичної системи. Японія в рамках нового пакету гуманітарної допомоги придбає обладнання, необхідне для відновлення енергетичної та сільськогосподарської інфраструктури, а також для розмінування та розчищення завалів.

Північна Македонія офіційно ухвалила рішення віддати Україні 12 бойових гелікоптерів Мі-24

Уряд Північної Македонії остаточно ухвалив рішення про передачу Україні ударних гелікоптерів Мі-24, раніше анонсованих Міністерством оборони країни. Північна Македонія придбала гелікоптери Мі-24 (1980-х років виробництва) в України в 2001 році і не використала їх з 2015 через брак запчастин.

Комісія Мінкульту не змогла потрапити до Києво-Печерської лаври

Комісію Міністерства культури та інформаційної політики, яка прибула для перевірки двох будівель Києво-Печерської лаври, не пустили її на територію. Парафіяни УПЦ МП заблокували вхід до одного з корпусів лаври. Митрополит Павло (Лебідь) знову заявив, що ченці УПЦ МП не мають наміру виселятися з лаври до завершення судового розгляду.

Оскільки комісія з прийому-передачі державного майна національного заповідника Києво-Печерська лавра не змогла розпочати роботу, Мінкульт звернувся до поліції, повідомив голова відомства Олександр Ткаченко. За його словами, представники монастиря від Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, які входять до складу комісії, не змогли пояснити, хто має ключі від будівлі, перевірку якої було заплановано.

Господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову Свято-Успенської Києво-Печерської лаври Української православної церкви Московського патріархату до національного заповідника Києво-Печерська лавра щодо недійсності одностороннього розірвання договору оренди. Якби суд задовольнив заяву, то виселення з Лаври було б призупинено доти, доки не буде ухвалено рішення щодо позову церкви проти заповідника.

У Європі назвали головний фактор для побудови відносин із Китаєм

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн прив’язала майбутнє відносин між Євросоюзом та Китаєм до позиції офіційного Пекіна щодо загарбницької війни Росії проти України. Вона констатувала, що відносини ЄС-КНР стали “складнішими” за останні кілька років і поскаржилася, що таке охолодження “недоцільне і не в інтересах Європи”, і сказала, що “слід знизити ризики” в цих відносинах.

У Росії затримано журналіста The Wall Street Journal

Російські силовики затримали в Єкатеринбурзі громадянина США, журналіста газети The Wall Street Journal, Евана Гершковича за підозрою у шпигунстві. У спецслужбі назвали діяльність Гершковича “протиправною” та “на користь американського уряду”. Журналістові загрожує до 20 років ув’язнення.

Американське видання The Wall Street Journal заперечує звинувачення проти затриманого в Росії кореспондента Евана Гершковича та вимагає його негайного звільнити.

В Україні вперше ухвалили вирок за депортацію кримчан

Йдеться про заочне засудження. До 10 років позбавлення волі заочно засуджено суддю, причетну до депортації кримчанина з території тимчасово окупованого півострова. Вона визнана винною у порушенні законів та звичаїв війни.

В Україні хочуть створити відкритий реєстр “уклоністів”

Відповідно до законопроекту, що готується, якщо військовозобов’язаний був належним чином поінформований про необхідність з’явитися до територіального центру комплектування, але не прийшов, наприклад, двічі поспіль, то терцентр матиме право оприлюднити його особисті дані – ім’я, прізвище, інші ідентифікаційні ознаки. Після того як громадянин все ж таки виконає своє зобов’язання, інформацію з реєстру буде вилучено.

Представлено перший офіційний портрет короля Великобританії Чарльза ІІІ

Картину намалював художник Аластер Барфорд. Король не позував художнику. Барфорд спостерігав за монархом на прийомі у Букінгемському палаці у лютому. На картині Чарльз III постав із браслетом на руці, подарованим йому вождем корінного народу Еквадорської Амазонії Домінго Піасом.



Джерело

Теги по теме
Украина Россия США Крым Великобритания военные помощь Япония задержание Еврокомиссия
Источник материала
Поделиться сюжетом