Дохід людини впливає на ризик хвороб серця
Дохід людини впливає на ризик хвороб серця

Дохід людини впливає на ризик хвороб серця

Американську систему охорони здоров'я багато критикують за те, що доступ до неї залежить від доходів людини: якщо вони недостатні, то і на медичну допомогу розраховувати, як правило, не можна. У США не гарантують загальний доступ населення до послуг охорони здоров'я. Більшість американців отримують ці послуги на основі різних програм медичного страхування.

Нове дослідження серцево-судинних захворювань

Вчені з Гарвардської медичної школи та Техаського університету (США) вирішили дізнатися, як прибуток впливає на ризик померти від серцевого нападу. Щоб унеможливити фактор специфічної системи охорони здоров'я США, фахівці провели дослідження з даними учасників із шести країн.

У дослідженні брали участь мешканці шести країн – Сполучених Штатів Америки, Канади, Великобританії, Нідерландів, Тайваню та Ізраїлю. Усього 289 376 пацієнтів віком від 66 років і старших було госпіталізовано з інфарктом міокарда з підйомом сегмента ST (клінічний варіант ішемічної хвороби серця, при якому в результаті гострої ішемії в міокарді з'являється зона некрозу), ще 843 046 осіб потрапили до лікарень. Період дослідження охоплював 2013 – 2018 роки.

Рівень доходу має значення

З'ясувалося, що смертність протягом 30 днів після госпіталізації була на 1 – 3% нижчою у пацієнтів з високим доходом, незалежно від країни проживання (але особливо вираженою ця кореляція виявилася в Канаді). Відмінності у смертності протягом року були ще більш значними (найменшою кореляція була в Ізраїлі).

Загалом пацієнти з нижчим доходом із меншою ймовірністю отримували термінові та необхідні методи лікування, ніж більш забезпечені люди. Останні, до того ж менше перебували в лікарні, а ризик опинитися в ній повторно у них також був нижчим.

Теги по теме
Лечение
Источник материала
loader
loader